Break-up van een vriendschap

verbreken vriendschap

We kennen elkaar al sinds de middelbare school. Vriendschap op het eerste gezicht was het niet, maar een klik was er zeker. Pas na een jaar bij elkaar in de klas werden we vriendinnen. We brachten alle pauzes met elkaar door. We gingen naar feestjes, shopten samen de stad leeg, roddelden en deden meer van dat soort vriendinnen-dingen. Na de middelbare school verhuisde zij en verwaterde het contact. Drie jaar geleden kwam ze terug en sindsdien was het weer dikke mik. Tot een paar weken geleden.

Soort zoekt soort
Ze zeggen dat mensen die op elkaar lijken elkaar opzoeken. Bij ons gaat die vlieger niet op. Zij neemt het leven soms iets te serieus, ik niet serieus genoeg. Zij laat zich niet graag gaan, ik ben een losbol. Ik maak keuzes op gevoel, zij luistert naar haar verstand. En toch was onze relatie in evenwicht. Bovendien vertrouwde ik haar, al is inmiddels gebleken dat dat vertrouwen niet terecht was.

Elephant in the room
Drie weken geleden gaf ze aan afstand te willen van mij. Ze ergerde zich al een tijdje aan mijn beslissingen en had er tot die dag nooit wat van gezegd. Waarschijnlijk zijn er daardoor scheurtjes ontstaan in het fundament van onze vriendschap en koos ze de easy way out. Elkaar een tijd niet zien leek de beste oplossing.

Ik nam haar beslissing serieus, al had ik zelf graag met haar over die ergernissen gepraat. Zij loopt er liever voor weg. Typisch gevalletje van een olifant in de kamer die ik heel graag bij zijn slurf had gepakt om hem tegen de muur te slingeren. In mijn opinie red je een vriendschap namelijk niet door afstand te nemen. Als je de olifant negeert krijgt hij alleen maar meer tijd en ruimte om te groeien. Uiteindelijk neemt het beest de hele kamer in beslag en rest er niets anders dan de kamer te verlaten.

Break-up
Om mezelf die pijnlijke ervaring te besparen, heb ik besloten om van de pauze een permanente vakantie te maken. Ik wil niet wachten om uit te vinden of iemand me weer wil zien. Ik richt mijn energie op vriendschappen waar ik zeker van ben. Op mensen waarop ik kan bouwen. Ik ben niemands tweede keus.

© Foto: Thinkstock
Viva Ongecensureerd is het anonieme account waarmee Viva-bloggers blogs schrijven die ze liever niet plaatsen onder hun eigen naam. Elke week vind je op deze plek een onthullend blog, geschreven door één van de bloggers. Wie welk stukje heeft geschreven, blijft geheim…