Blog: Cheat Night

Het ging de eerste drie weken heel goed. Keurig. Zeven dagen in de week super gezond, op die ene cheat night na. Op cheat night mag ik een maaltijd eten die eigenlijk niet zo heel gezond is, maar waar ik stiekem heel veel zin in heb. Zoals pizza of een groot stuk taart. Want als ik dat niet doe, dan zijn vreetbuiten onvermijdelijk, vermoed ik. En dat moeten we voorkomen.

Op klaarlichte dag cheaten
Maar week vier, oh week vier. Pure chocolade, dat mag dus gewoon. Dat kocht ik in week drie, waar ik elke dag een stukje van at. Tot ik begin week vier een melkchocoladereep van rijstemelk ontdekte. Niet helemaal volgens plan, maar gezond genoeg, besloot ik. Alleen, dat romige hapje, dat smolt op mijn tong? Dat zorgde ervoor dat ik verkocht was, aan minimaal een halve reep per dag. Wat plotseling ook leidde tot latte’s. En toen zat ik in week vijf gewoon van een overheerlijke koek te smikkelen. Niet op een cheat night, maar… op klaarlichte dag. De volgende dag maakte ook Bonbonbloc (praliné puur) z’n intrede.

Catastrofaal.

Wat gaat er precies fout?
Ja, daar gaan mijn goede voornemens! Daar gaat alles wat ik heb laten staan. Daar gaat mijn nieuwe voedselreligie. Mijn nieuwe gezonde staat. Ik kan die jurkjes wel in de ‘tot-ooit-doos’ stoppen en de slobberbroeken weer tevoorschijn toveren. Had ik het die eerste drie weken prima voor elkaar, moet ik het daarna weer verpesten. Helemaal fout natuurlijk. Niet zozeer mijn slippertjes, maar mijn denkwijze. Al met al had ik het namelijk nog niet zo slecht gedaan (zeker niet als je weet hoeveel en hoe slecht ik daarvoor at). Het leven moet ook een beetje leuk leuk zijn, en daar hoort voor mij zo nu en dan iets ‘cheatwaardigs’ bij.

Mysterie ontrafeld
Een terugval is niet nodig, ik heb niets verpest. Dus waarom opgeven? Ik hoef niet zo nodig volgende maand een ‘blokjesbuik’. Dat kan ook niet, want laten we wel zijn, dat gaat echt niet magischerwijs lukken door enkel mijn eetpatroon te veranderen. Ik wil me lekker fit en gezond voelen, ook over een half jaar, ook over drie jaar. Dat ik daardoor al mijn jurkjes weer pas is een soort van bijzaak. Het grote mysterie lijkt daarmee voor mij ontrafeld. Er gezond, slank en stralend uitzien, op lange termijn, heeft niet alleen met gezond eten en voldoende bewegen maar vooral met de juiste motivatie te maken.

Ben je geobsedeerd door een slanker lichaam of wil je gezond leven?

Ook aan de jojo?
Iets oppervlakkigs als een ‘plat buikje’ doet het ‘em niet voor mij. Me gezond voelen wel. Het kostte me achtentwintig jaar om achter zoiets simpels te komen. Hopelijk zul jij dit niet alleen heel rationeel lezen (en logisch vinden), maar vooral ook zo ervaren. Zeker de chaotische, welwillend maar soms in de emo-achtbaan en alles-of-niets types als ik. Of ik zo heerlijk rationeel en gezond blijf, moet zich nog uitwijzen. Maar áls ik het kan, dan weet ik zeker, dat ook jij het kunt.

P.S. Die buik wordt als bonus vanzelf platter als je gezond eet. Ja, echt!

© Beeld: Chantal Straver
Lees hier meer blogs van Chantal