Dit is écht (niet) mijn laatste sigaret!

Roken. Het stinkt, het gaat in je kleren zitten, het maakt je vingers geel en je longen zwart. Sigaretten zijn duur, verslavend en ongezond. Bovendien stink je de rest van de dag uit je mond alsof je een brandende krant hebt opgegeten. Je moet wel hartstikke gestoord zijn om ooit nog een sigaret op te steken. Of niet?

I know, smoking kills
Roken is dodelijk, vertelt mijn pakje sigaretten me. Ik weet ervan, bedankt. Vanwaar de waarschuwing? Waarom staat niet op het portier van mijn auto dat deelnemen in het verkeer bijzonder gevaarlijk is? Waarom heeft de barman in de kroeg niet de tekst ‘alcohol maakt je vervelend en overspelig’ op zijn voorhoofd getatoeëerd? Waarom krijg ik geen waarschuwing bij mijn hasj-brownie met de tekst ‘dingen zijn straks lang niet zo grappig als ze lijken’? Waarom zegt mijn colafles niet bubbels prikken achter in je keel en als je te snel drinkt ga je er van boeren’?

We zijn niet debiel
Waarom niet? Omdat we niet achterlijk zijn. Over het algemeen kennen mensen hun grenzen heel goed, weten ze wanneer ze moeten stoppen en kunnen ze zelf heus wel beredeneren dat heroïne doen niet een bijzonder verstandig plan is. Het gaat om balans en matiging, of het nou gaat om roken, sex, zonnebanken of alcohol gaat, en dat weet ik heel goed.

Ongezond = lekker
Af en toe iets ongezonds doen is gewoon heel erg lekker. Zolang je er tenminste niet te veel bij nadenkt. De zon geeft je naast vitamines ook kanker, cola maakt je dik en geeft je kanker, alcohol maakt je losbandig en luidruchtig en safe sex is het werk van de duivel (net als onveilige sex trouwens, tenzij je getrouwd bent uiteraard). Drugs beschadigen je hersens en veranderen je in no time in een verslaafde crimineel. Porno maakt je pervers, van autorijden ga je dood, net als van fietsen trouwens, en van skateboarden en van pindakaas eten.

Achterlijke betutteling
De alom vertegenwoordigde betutteling irriteert me mateloos. Denkt de overheid door op een pakje sigaretten te zetten dat het dodelijk is nou echt dat ze me iets leert wat ik niet al lang wist? Ik weet ervan, en toch kies ik er voor om eens in de zoveel tijd een sigaret op te steken.

Mijn leven, mijn gezondheid, mijn verantwoordelijkheid. Dankjewel.

Overigens verhoogt dagelijks naar een paar blote borsten kijken de algehele staat van geluk, zorgen drugs voor een verruiming van de geest en verkleint een glas wijn per dag de kans op hartfalen aanmerkelijk. Maar goed, dat hoor je dan weer niet.)