Circus der Liefde

geen

Morgen is een speciale dag. Een dag waar we stiekem al weken naar uitkijken. Onze karatekids, jawel, van het Brabantse platteland, reizen af naar Rotterdam om een spectaculaire demonstratie te geven op een groot evenement: het Circus der Liefde.

Megasprongen
Het circus vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de mens en de belangrijke rol die liefde daarin speelt. Onze karateschool is speciaal uitgekozen als onderdeel van het programma vanwege onze liefde voor karate en onze school, die blijkbaar in de lessen en van het (social media) beeld afspat. Ik geloof erin! Dat onze liefde en passie zo krachtig is dat het overslaat op de jeugd. We zien het terug in de mentaliteit en inzet. Kinderen trainen twee, drie en soms wel vier in de week en gaan met megasprongen vooruit.

Kippenvel
Gezamenlijk bezig zijn met de voorbereiding van de demonstratie (o.a. op ‘Diamonds’ van Rihanna), zorgde voor hilarische momenten en nog meer fanatisme in het perfectioneren van de technieken. Heerlijk wat muziek kan doen. En natuurlijk ook een beetje van de norm afwijken. Onze karateschool bestaat niet voor niets voor bijna zeventig procent uit meisjes, wat heel bijzonder is. Lieve, leuke, sportieve meiden, die volledig geconcentreerd heel krachtige karatetechnieken kunnen laten zien. En dat benadrukken we in de demonstratie. Ik krijg er kippenvel van. Ze doen het niet alleen voortreffelijk, maar het voelt ergens ook een beetje alsof ik naar mijn eigen kinderen sta te kijken.

Vooroordelen
Gistermiddag las ik bij de lancering van ons sneak preview filmpje een reactie van iemand, vragend of we het ook stoer vinden een grensrechter dood te trappen. THE HORROR! Je begrijpt na mijn zoetsappige inleiding dat we best stoer zijn, maar wel net zo lief als een roze suikerspin. We hebben het over jongens en meiden van elf, twaalf, dertien jaar. Schatjes. Ik snap best dat ‘vechtsport’ ansich niet in iedere school op de allerbeste manier wordt uitgedragen. Maar we hebben het over karate. Karate heeft alles te maken met zelfverdediging en weerbaarheid. Als je vertrouwen in jezelf hebt en dus geen meeloper bent, komt het doodtrappen van een grensrechter nooit in je op. Never.

Actie
Dus ja! Ook mensen met zulke afgrijselijke vooroordelen zijn van harte welkom bij het Circus der Liefde. Hebben liefde harder dan anderen nodig, want zulke opmerkingen maak je niet zomaar. En inzicht! We kunnen laten zien dat het ook anders kan. Tijd voor actie.


Het Circus der Liefde is gratis te bezoeken van 15.00 tot 17.00 uur in de Centrale Bibliotheek, aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam. De demonstratie van Karate Moerdijk is om exact 15.30 uur.

Update (23 februari): Het was geweldig! Wat een spektakel en wat ongelofelijk trots ben ik op mijn karatekids.

© Beeld: Chantal Straver