Cougar-liefde

Het blijft een apart iets. Mannen van pakweg 50 die met een dertiger aan hun arm paraderen: je hoort er (bijna) geen hond over. Maar zodra een vrouw met een jonge stud wordt gespot, zijn de rapen gaar.

Nu is het Carice van Houten (37) die aangekeken wordt omdat ze het met een jonkie doet (filmmaker én VIVA-columnist Kees van Nieuwkerk, 25). Ik moet bekennen, toen ik het ‘nieuws’ hoorde dacht ik ook: ah, dus Carice is een cougar! Maar ze moet het helemaal zelf weten, natuurlijk. Op internet (lang leve nujij.nl) ging het lós. ‘Arme Kees, die moet binnenkort al aan de baby’s. Carice is tenslotte al 37.’ Eh, misschien wil ze wel helemaal geen kinderen?

De enige man die wel wordt aangekeken op zijn jongere partner, is Peter Jan Rens. Best terecht vind ik, want zijn Virginia is maar liefst 43 jaar jonger. Hij is 63, zij 20. Creepy, toch? “Zij begrijpt soms helemaal niets van mij. En ik snap haar niet altijd”, aldus Meneer Kaktus in Trouw. Ja… vind je het gek? “Maar die onbalans kan juist een garantie voor een goed huwelijk zijn.” Ok, als je het zelf maar gelooft.

Qua leeftijd was Patricia Paay (64) een betere partner geweest voor Peter Jan. Maar zoals bekend plukt ze zelf liever ook een groen blaadje. Ze houdt het alweer een behoorlijke tijd uit met Nicky (29). Ze waren even uit elkaar, maar zijn nu weer samen. Hét bewijs dat cougarliefde toch wel kan werken?

Patries was geïnspireerd door haar eigen liefdesleven en maakt nu voor zender TLC het programma Cougar Love (vanaf donderdag op de buis), waarin mede-cougars (van 40 tot 70) worden geportretteerd. Zelf wordt ze liever niet zo genoemd. “Ik vind het begrip cougar zó fout. Het klinkt heel negatief, een beetje gluiperig en geniepig. Als iemand het voor deze vrouwen moet opnemen, laat mij dat dan doen”, vertelt ze aan Boulevard. Carice hoort daar volgens Patricia niet bij. “Daar is ze veel te jong voor.”

Wat denken jullie. Heeft een zogenaamde ‘cougar’-liefde (kans op) een lange houdbaarheid, of is het slechts geschikt voor een avontuurtje? Hebben jullie zelf wel eens een relatie met een (veel) jongere man gehad?

Beeld: Flickr