DIY: Pimp je IKEA-theedoek!

Weleens gehoord van de term IKEA-hack? Het is een inmiddels veelgebruikte benaming voor het pimpen van IKEA-producten: zoals zelfgetekende theedoeken die bij de Zweedse woongigant vandaan komen.

De IKEA-gids is deze week bij velen op de deurmat gevallen en dat deed mij denken aan de IKEA hack-trend, die de laatste tijd vooral in Amerika erg groot is geworden.

Hele woonkamers worden zelf ontworpen met behulp van IKEA-producten, maar dan natuurlijk nét even anders dan de woongids het laat zien. Zo wordt een salontafel omgetoverd tot een voetenbank of de welbekende ‘Billy’-kast een ware thuisbibliotheek.

Allemaal fantastische ideeën en vooral ook erg leuk om te googlen ter inspiratie, maar laten wij hier op Viva.nl simpel beginnen:
Van IKEA-ongebleekte katoen naar een simpele zelfgetekende theedoeken. Leuk om zelf te doen, maar ook een activiteit die prima geschikt is voor je zoon of dochter!

Benodigdheden:

– Stof op de rol van IKEA (knip deze vervolgens in het gewenste formaat en zoom hem om met de naaimachine)
Of koop een simpele theedoek die gemaakt is van onbewerkt katoen.
– Textielstiften (te koop bij hobbywinkels en tegenwoordig ook bij winkels zoals de Action)
– Hobby-mesje
– Snijmat of stuk dik karton
– Strijkbout

Stap 1: Ontwerp een simpele lijntekening. Ik koos voor de silhouetten van simpele keukenobjecten (deze afbeeldingen zijn makkelijk te vinden op Google)
Print deze silhouetten uit of teken ze zelf.

Stap 2: Gebruik je mesje en snijmat of karton om de figuren uit te snijden.

Stap 3: Plaats je uitgesneden sjabloon op de stof en begin door de contouren van de vorm over te trekken. (leg eventueel iets zwaars op het papiertje om te zorgen dat het niet verschuift)
Vul vervolgens de rest in.
Tip: teken wat slordiger en ‘krasseriger’ voor een meer handgetekende stijl.

Stap 4: Strijk met je strijkbout over de tekening heen. Dit zorgt ervoor dat de inkt goed in de stof trekt en de stof later ook gewoon gewassen kan worden.


Bezoek de website van Lana Red voor meer DIY’s.