Doe wat aan je kont

Op maandagavond, aan het begin van de werkweek, hou ik wel van een potje trash-tv. Nou gaat afstemmen op Samantha en Michael willen rust in de tent me wat te ver (geloof me, ik krijg er wekelijks een staartje van mee en dat is al erg genoeg), maar de nieuwe serie van Holland’s Next Top Model verslind ik gulziger dan een doos bonbons.

Bootcamp als levensstijl
Dat is maar goed ook, want bij het zien van dit programma vergaat je de eetlust wel. Niet dat ik ambities heb om model te worden. Los van het feit dat ik de één meter zeventig nog niet eens aantik, schiet mijn gewicht behoorlijk boven de zeventig kilo uit. Dat zou niet op te lossen zijn met ‘bootcamp als levensstijl’. O ja, ik zou heus wel onder de zeventig kilo kunnen komen. Maar mijn heupen en kont zouden niet als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ik weet best dat ik geen goed voorbeeld ben. Ik heb geen modellenbouw. Dat geeft ook niet – zolang je geen model wilt worden, kun je een prima leven leiden zonder modellenlijf. Maar dat is nu juist het probleem: heel veel meisjes die geen modellenlijf hebben, ambiëren toch een modellenbestaan. Zoals Sharon. En Nikki. En Milou – maar goed, die zit er vooral in omdat ze mogelijk voor wat reuring kan zorgen. En dan is er nog Rosalie, die vorige week streng werd toegesproken door presentatrice Anouk. “Een fit lijf is gewoon een must. Je moet écht alles op alles zetten qua voeding, want voeding is de helft.” Ja, je zou het niet zeggen, maar Rosalie is verre van fit. Logisch dus dat ze er vervolgens uit vloog.

Ideale maten
Ik snap wel dat ze hameren op het figuur. Na de rel rond Ananda Marchildon, die HNTM won maar later niet aan de bak kwam omdat ze te dik zou zijn, kunnen de programmamakers het zich niet meer veroorloven om een meisje te laten winnen dat niet de ideale maten heeft. Logisch. Maar laat die meisjes dan ook niet meedoen. Waarom zou je meisjes toelaten die prachtig zijn om te zien, maar het niet in zich hebben om model te worden? Zodat je ze een voor een kunt teleurstellen? Of willen de makers stiekem alsnog een punt maken: kijk eens wat een mooie meisjes er in Nederland rondlopen, die allemaal worden afgekeurd door de modewereld?

Ik heb geen idee. Wel weet ik dat als de jury zo doorgaat, het gezeur over een paar weken afgelopen zal zijn. Dan zijn alle te grote konten eruit gewipt en kunnen we verder met de meisjes die wél aan het ideaalbeeld voldoen. Dat lijkt me oprecht beter. Als ik tegen die tijd nog naar het programma kijk, tenminste.

Foto: still uit filmpje