De Donkere Dagen voor Bordspellen

bordspel
Dixit heeft behalve mooie tekeningen ook nog een spelbord met gezellige konijntjes.

Het is december, en wat is dan leuker dan een bordspel doen? Ik heb zelf de laatste tijd weer een paar nieuwe spellen leren kennen die zeer de moeite waard zijn, en dat deel ik graag met jullie.

Dixit
Een bijzonder spel voor als je eens iets heel anders wil beleven, dat is Dixit. Dit spel heeft weliswaar een competitie-element, maar gaat toch vooral heel erg over kijken en vertellen. Het is een soort woordenboekspel maar dan met (prachtige) tekeningen; één persoon geeft een korte omschrijving van de afbeelding op een kaart, de medespelers zoeken in hun eigen hand naar een kaart met een afbeelding die ook bij die omschrijving zou passen en als alle gekozen kaarten op tafel liggen, kiest iedereen de kaart waarvan hij denkt dat het die van de oorspronkelijke verteller was. Extra moeilijkheidsgraad: als iedereen de kaart van de verteller aanwijst, krijgt hij/zij geen punten – je kunt je omschrijving dus niet té duidelijk maken.

Dixit is een rustig en sfeervol spel met precies voldoende punten en regels om het toch uitdagend te maken, ook voor de fanatiekere speler. Bijkomend voordeel: dankzij het rustige tempo en de sfeervolle tekeningen, gaat er een enorm Zen-gevoel uit van dit spel. Toen ik het speelde, bleef het gebruikelijke fanatieke geschreeuw bij mij en mijn medespelers volledig achterwege, we fluisterden nog net niet…

Brieven uit Whitechapel
Hoe anders was dat bij het speurspel Brieven uit Whitechapel. Dit bijzondere spel speel je met z’n allen tegen één en alleen dat al zorgde voor flink wat kabaal. Met twee of meer politie-agenten jaag je op Jack the Ripper, die je via een ingenieus spelbord zo snel mogelijk moet zien op te sporen. Samen moet je je tactiek zien te bepalen, en dat zorgde bij ons al snel voor verhitte discussies. Waarbij de speler die Jack the Ripper is in z’n bebloede vuistje lacht, omdat hij mee kan luisteren met al het politie-overleg en daar zijn eigen speltactiek op kan aanpassen.
Een leuk bijkomend voordeel van dit spel, is dat je makkelijk tijdens het spel kunt aan- of afhaken als agent. Mensen die er niet vanaf het begin bij waren, kunnen later in het spel toch nog meespeuren, en andersom kan iemand die vanaf de start meedeed, toch (tijdelijk) afhaken om eten te maken, voor kinderen te zorgen of iedereen nog een drankje in te schenken, zonder dat het spel meteen stilligt. Ook daarom een aanrader voor een gezellige avond met leuk gezelschap.

In een volgend blog weer andere spellen, waaronder Dominion. Is er een gezelschapsspel waar je benieuwd naar bent, een bordspel dat je in de kast hebt staan maar niet snapt of heb je tips? Laat hieronder een bericht achter en ik ga ermee aan de slag!

Bron beelden: thinkstock/eigen collectie