Blog Sophie: Drukbezette kleuter

kleuter

Misschien ben ik gewoon ouderwets hoor, maar ik val soms steil achterover van alle activiteiten op de kleuterschool van mijn oudste dochter. Ze zit er nog maar vier maanden en ze heeft al net zo veel ondernomen als ik mijn gehele basisschooltijd bij elkaar.

Schoolreisje?!
Het begon met een carnavalsoptocht, daarna een speelgoedochtend, vervolgens een spelletjesochtend, een uitstapje naar het theater, een sponsorloop, een paasspel, wederom een speelgoedochtend, een optreden met de hele klas, het Koningsontbijt, nog eens een spelletjesochtend en binnenkort gaat ze op schoolreisje. Schoolreisje!! Ze is vier! Daarnaast krijgt ze blijkbaar ook al les in het alfabet, want ineens kent ze de letter van mama’s naam (oftewel de M van McDonald’s) en die van papa en zingt ze ABC-liedjes.

Ja, je kunt me gerust naïef noemen, want ik ben tenslotte zelf docente geschiedenis. Ik zou dus het een en ander van school moeten weten. Of me op z’n minst moeten interesseren voor het schoolaanbod. Ik heb echter helemaal niet zo gekeken naar het schoolbeleid op het gebied van activiteiten, maar wilde juist dat onze oudste goed begeleid zou worden in haar spraaktaalproblemen op een kleinschalige school.

Biebboeken
Ik had me dus best even kunnen verdiepen, maar ik stond er niet bij stil. Ik dacht dat al die activiteiten pas ergens in groep drie zouden beginnen. En dus loop ik telkens achter de feiten aan. Niet alleen zij begint op de kleuterschool, ook ik. Zo stond ik laatst met een speelboot en een tas biebboeken voor de tweede keer die ochtend op het speelplein, omdat het naast het Koningsontbijt dus óók nog speelgoedochtend was én ze naar de bieb moest. Ik was allang blij dat ik had onthouden dat er een beker en een bord mee moest naar school.

En ik vind het nogal wat. Op vrijdagmiddag is het ook einde verhaal voor haar. Met moeite sleept ze zich naar school en eenmaal thuis is het krijsen, smijten en gillen om vervolgens binnen één seconde in een soort coma te vallen op de bank. Natuurlijk moet ze misschien nog even wennen, maar jee, het zijn al zo veel prikkels. Waarom moet een kind van vier op schoolreisje? Ben ik daarin ouderwets? Is het iets waarin de school kan uitblinken, zodat er veel aanmeldingen komen? Willen de ouders dat graag? Hoort het bij hun ontwikkeling?

Buikpijn
Het is misschien een beetje laat, maar ik zal me toch eens gaan verdiepen in het lesprogramma van de kleuterschool. Ik snap dat het bij het loslaten hoort, dat ik haar uitzwaai als ze in die grote bus zit om naar de dierentuin te gaan. En alhoewel zij er enorm veel zin in heeft, krijg ik er maar buikpijn van. De kleuterschool is niet de kleuterschool waar ik op zat. En dat is best even wennen.

Beeld: 123RF