Duivelse reuzenspinnen van Mars

We kruipen richting de herfst. Dat vind ik best fijn en gezellig, op één detail na, die verschrikkelijke achtpotige monsters die ineens overal opduiken.

Een week of twee geleden heb ik mezelf al gepresenteerd als zacht ei door toe te geven dat ik niet graag alleen thuis slaap. Daar doen we vandaag nog een schepje bovenop, want als er iets is waar je me gillend mee het huis uit krijgt, dan zijn het wel spinnen.

Lieve beesten
Ik heb het nooit helemaal begrepen, de meeste spinnen, zeker in Nederland, doen helemaal niets. Ze zitten gezellig tegen de muur, spinnen zo af en toe een mooi web, dineren met vlieg a la carte, nuttig en onschuldig dus. Wespen, bijen enzovoort, waarvoor je toch met recht enige angst zou kunnen hebben, doen me dan weer helemaal niets. Maar spinnen? Verschrikkelijk vind ik ze. Ik heb ooit eens gelezen dat het komt omdat ze acht poten hebben die afzonderlijk bewegen, hetgeen meer is dan onze hersenen kunnen verwerken. Waarheid of niet, geef me een reden voor mijn fobie en ik grijp hem met beide handen aan. Acht poten, ja dat is het!

Deels wordt het denk ik ook veroorzaakt door de Hitchcock-achtige eigenschap van spinnen. Hoe ze het doen weet ik niet, maar ze blijven onzichtbaar tot je heel dichtbij bent en dan ineens, surprise, duiken ze op in je ooghoek met hun grote zwarte harige poten. Dan kijken ze je grijnzend aan met hun acht ogen (wie heeft er nou acht ogen), ik weet het zeker. Erger is trouwens nog als iemand je angst onderkent en zegt: ‘Oke, niet omkijken, maar kom langzaam deze kant op’. Pure terrorseconden zijn dat.

Het vervelende is, ik had de angst een beetje onder controle. Ik vind namelijk dat als mijn zoontje Robin straks een spin op zijn kamer heeft, ik daar als Captain Papa met cape en al op af moet kunnen vliegen, en de dreiging moet kunnen verwijderen. Daar werkte ik aan en ik had het bijna, bijna voor elkaar dat ik ze kon pakken.

Nucleair ongeluk
Wat er gebeurd is weet ik niet, maar ik denk dat er een of ander nucleair ongeluk heeft plaatsgevonden in een nest spinnen. Dat, of we hebben te maken met gigantische reuzenspinnen van Mars. Want sinds een jaartje lijken de spinnen in Nederland minstens vier keer zo groot geworden. Grote, zwarte, harige reuzenmonsters tegen de muur. Dat maakt de wetenschap dat je in je leven zo’n acht spinnen eet in je slaap nog veel erger.

Ik heb het opgegeven. Wil je dat ik boodschappen voor je doe? Een mooie songtekst voor je schrijf? You got it! Moet ik de badkamer boenen met een tandenborstel? De Marathon van New York lopen? Check! Maar spinnen weghalen? Daar moet je toch echt iemand anders voor zoeken, want ik sta gillend zes huizen verder.

Arme Robin.