Eet je varkensvlees? Jakkie!

Staan jullie er altijd bij stil of je een stukje varkens- of rundvlees naar binnen werkt? Ik eerlijk gezegd niet. Misschien proef ik zelfs niet altijd het verschil. Gek eigenlijk. Want het zal vast anders smaken. Komt het misschien doordat ik van huis uit leerde dat boterhamworst, salami, schnitzel, een tartaartje en een braadworst gewoon ‘vlees’ was, en niet wat voor vlees het was?

Het meest vieze dier ter wereld
Eerlijk gezegd maakt het me ook niet zoveel uit. Voor de Turken is dit echter een heel ander verhaal. De mededeling dat ik varkensvlees eet, leidde er tot blikken vol afgrijzen. Varken? Gatverdamme. Nee, dat dier weiger je niet alleen te eten omdat het volgens de Koran niet mag, maar ook omdat het gewoon het meest vieze dier ter wereld is. Oh, okay. Onze Turkse tolk smeekte ons zelfs alsjeblieft niemand te vertellen dat hij tijdens zijn stage in Roemenië varkensvlees had gegeten. ‘Als hier mensen dat te weten komen, kom ik echt in de problemen’, voegde hij er angstig aan toe.

Oorlogsvoedsel
Hier in Libanon klaagden juist weer (christelijke) vrienden dat ze zo moeilijk aan varkensvlees kunnen komen. ‘En al die blikjes smack dan’, antwoordde wij naïef. Zelf waren we dolblij in de supermarkt schappen vol smack, of corned beef (wat is het verschil) aan te treffen in een rund-, kip- en varkensvariant. Hoewel ik na mijn studententijd nooit meer de blikjes had aangeraakt, blijken ze tijdens onze reis een superhandig, lang houdbaar ingrediënt. De Libanese moesten lachen. Smack, dat alleen maar tijdens de oorlog…

Foto: jeroenvanloon.nl