Ex-it: Wanneer je liefde niet meer lief is!

ex-it

Daar zat ik dan. Met een kussen in mijn handen, tranen over m’n wangen. Marco’s stem galmde ‘Het is de waarheid’ uit de speakers en de bel ging. Hulptroepen in aantocht. Een vriendin voor de deur, doos bonbons en de dvd van Sex and the City zorgvuldig in haar hand geklemd. “Eerst effe een knuffel hoor”, zei ze bezorgd. En daar stond ik dan: In m’n roze pyjamabroek en met natte ogen in de deuropening te knuffelen. Een paar uur geleden kreeg ik nog een knuffel van hem. Maar hij is niet meer mijn vriendje. Hij is mijn ex. Stom woord eigenlijk. Er mocht ook geen letter extra aan vuil gemaakt worden. Ex.

Liefdesverdriet
Liefdesverdriet is heftig, intens en kan lang duren. De meeste van ons hebben er wel eens mee te maken gehad. Bij mij is het gelukkig al een tijd geleden en ook ik ben er helemaal overheen gekomen. What doesn’t kill you, makes you stronger. Toch?

Fases
Onlangs zag ik een plaatje voorbij komen van drie verschillende fases van liefdesverdriet:
Na 1 dag       Hij aan de zuip – Zij is kapot
Na 1 week     Hij dealt met kater – Zij dealt met chocoladetaartjes
Na 1 maand  Hij is kapot – Zij gaat de bloemetjes weer buiten zetten

Hoe zit het bij de mannen?
Daar zit wel een kern van waarheid in, bedacht ik. Althans, voor het vrouwengedeelte. Want daar kan ik over oordelen en ik heb me heel stiekem altijd al afgevraagd hoe mannen (en met name mijn eigen ex) zo’n periode van liefdesverdriet doorstaan. Destijds was ik resoluut in het niet-bellen en niet-afspreken en op Hyves had ik hem zorgvuldig geblokkeerd. Inderdaad, ages ago. Toen Crocs nog z’n intrede moest doen en Amy Winehouse nog hitjes scoorde.

Omdat mijn nieuwsgierigheid opnieuw geprikkeld werd, besloot ik het mannenpanel van mijn website te vragen naar de manier waarop zij liefdesverdriet verwerken. En inderdaad: Zuipen, huilen en uitzitten geblazen. “Máár…”, zei één van de mannen onverbiddelijk: “We eten geen kilo’s ijs weg op de bank”. Nou ja. Wat een vooroordeel. Dat zouden wij toch nooooit doen!

Graadmeter
Soms weet je dat het uit elkaar gaan beter is, voor beide. Toch kan het een lange tijd flink verdriet opleveren, ook omdat je je maatje verliest. Ze zeggen in ieder geval dat je de helft van de relatieduur nodig hebt om écht 100% over je ex heen te komen. Wat denk jij? Is dit een redelijke graadmeter? En wat is jouw ultieme tip om over je oude-liefde heen te komen?

CC foto: Helga Weber