Excelnerd

Het begon allemaal vrij onschuldig. Van een kennis die twee jaar geleden trouwde, kreeg ik enkele maanden geleden een Excelsheet toegestuurd waarin zij destijds haar bruiloft van a tot z had gepland. Handig, dacht ik nog.

Tot op de euro nauwkeurig
Ik kon alleen niet bevroeden hoe ongelooflijk handig het precies zou zijn. In deze Excelsheet bleek ik namelijk werkelijk alles te kunnen bijhouden: de gastenlijst voor ieder onderdeel van de bruiloft, wat er allemaal geregeld moet worden en wanneer, een draaiboek voor de dag zelf en, het beste van alles, de begroting. Tot op de euro nauwkeurig kan ik bijhouden wat er al is uitgegeven en welke kosten er nog aankomen.

Staat als een huis
Toen ik de geneugten van het Excelplannen eenmaal had ontdekt, duurde het niet lang voor ik er ook een ontworpen had voor ons nieuwe huis. Dit keer met gegevens en offertes van leveranciers, ook hier een draaiboek en uiteraard een prachtig tabblad voor de begroting. Met een paar slim uitgezochte formules erin (vooral wat optel- en aftreksommen, Excel is niet zo ingewikkeld) stond die begroting al snel als een huis. En het mooiste is: met elke kleine verandering – schilderwerk dat toch duurder uitvalt omdat we het onszelf niet toevertrouwen de trap te schilderen, een pannenset die tot onze vreugde ineens afgeprijsd is – wordt meteen ook het nieuwe totaalbedrag berekend.

Er is nog ruimte in het budget!
Mijn hele leven staat inmiddels in Excel. Naast de bruiloft, de verhuizing en mijn bedrijfsadministratie (die ik al jaren in Excel doe) heb ik namelijk nóg een sheet aangemaakt. Hierin heb ik alle geraamde kosten gezet en het spaargeld dat ertegenover staat, plus de inkomsten en uitgaven voor de rest van 2012. Op deze manier heb ik ontdekt dat het ook nog budgettair mogelijk is om op huwelijksreis te gaan. Daar had ik geen fiducie in gehad als Excel het niet had bevestigd. Wat een fantastisch programma. Ik kan eigenlijk maar één nadeel bedenken van Excel: het is zo leuk, voor je het weet doe je niks anders meer.

CC foto: Ed Yourdon