De externe boeman

Mensen die normaal gesproken met de auto reizen en een enkele keer voor de trein kiezen, krijgen op de een of andere manier altijd vertraging.

Ik reis graag met de trein en dat gaat vrijwel altijd goed. Terwijl ik twee à drie keer per week ergens met de trein naartoe ga, heb ik slechts ongeveer één keer per drie maanden echt vertraging. Dat kunnen sommige mensen zich misschien maar moeilijk voorstellen.

“Ik heb ook altijd pech”
Als er eens iets aan de hand is waardoor ik vertraging oploop, hoor ik om me heen het gemor al opstijgen. Opvallend daaraan is dat de klagers ltijd de mensen zijn die bij hoge uitzondering de trein pakken. De vertraging is voor hen weer munitie om te kunnen zeggen: “Het is ook altijd wat met de NS!” Ik hoor ze daar vaak nog denkbeeldig achteraan verzuchten: “Ik heb ook altijd pech! Ze moeten altijd mij hebben!”

Grote boze NS
Op zo’n moment grap ik vaak iets in de zin van: “Dan moet jij maar niet meer met de trein reizen, want normaal hebben we er nooit last van.” Daar wordt om gelachen, want iedereen weet dat reizigers er niets aan kunnen doen als de trein vertraging heeft. Dat maakt de trein wat mij betreft juist het ideale vervoermiddel. Als ik met mijn auto langs de weg kom te staan omdat ik verzuimd heb het oliepeil te controleren, kan ik niemand anders de schuld geven dan mijzelf. En als ik verkeerd rijd al helemaal niet. Met de trein is er als het misgaat simpelweg een externe boeman aan het werk. Het is allemaal de schuld van de grote boze NS.

Gevrijwaard van aansprakelijkheid
Ik denk dat ik niet de enige ben die zou willen dat er op meer vlakken zo’n externe boeman bestond. “Ik kan er niets aan doen dat je dat artikel nog niet ontvangen hebt, Outlook had vertraging.” Of: “Het is niet mijn schuld dat er geen eten op tafel staat, de aardappels wilden niet gaar worden.” Zie je, op die manier ben je gevrijwaard van alle aansprakelijkheid. Als je met het ov reist heb je zo’n excuus altijd paraat. Als dat geen uitgesproken voordeel is van de trein, weet ik het ook niet meer.

CC foto: Hemkes