Faxen met John Travolta

Nadat mijn nichtje van dertien zondag uiterst vakkundig mijn nagels knalgroen had gelakt, stortte ze zich weer op haar smartphone. Door haar poging om mij enigszins op te hippen, had ze 368 Whatsappberichten gemist. Toen ik haar vroeg waar die conversatie in hemelsnaam over ging, zei ze schouderophalend ‘Nergens over’. Kennelijk waren de zondagen voor dertienjarigen tegenwoordig nog net zo saai als vroeger, maar was er beter vermaak.

Witlof met kaas
Bij ons thuis begon de zondag vroeger met een bezoek aan de kerk, waar de dienst afhankelijk van winter- of zomertijd om half 10 of 10.00 uur begon. Zo’n anderhalf uur later waren we weer thuis en was het tijd voor koffie met slagroom en koffiebroodjes.Of in het slechtste geval slagroomschnitt uit de diepvries die dan net nog niet helemaal ontdooid was. Vervolgens kwam tegen het middaguur de witlof-met-kaas-uit-de-oven op tafel en was het daarna tijd voor niks. Want zondag was rustdag.

Urenlang kwezelen
Ik werd daar onrustig van. Vaak haalde ik dan mijn hele kamer overhoop om maar iets te doen te hebben, waarop mijn moeder mopperde ‘Moet dat nou op zondag?’ Toen ik wat ouder was, trok ik me onder de noemer ‘huiswerk’ terug op mijn kamer om daar urenlang kwezelen over de jongen op wie ik verliefd was, intussen songteksten op het behang krabbelend. En als zestienjarige boden de kater en herinneringen aan de avond ervoor in ieder geval afleiding. Maar toch was ik altijd blij als het weer maandag was.

John Travolta
Op zondag afspreken met vriendinnen was op een of andere manier nicht in Frage, hoewel zij waarschijnlijk net zo’n tergend saaie dag hadden als ik. En het was nog net het pre-internet tijdperk, dus het meest vooruitstrevende dat ik qua communicatie in die tijd deed, was faxen. Op zondagavond, met mijn klasgenoot Joost – op wie ik enorm verliefd was – over onze rol in Grease (hij was John Travolta en ik Olivia Newton-John). Hij noemde me Sandy, ik hem Danny, waardoor ik natuurlijk nog verliefder werd.

Geen slagroomschnitt
Tegenwoordig vind ik het juist heerlijk als ik op zondag niks hoef. Geen kerk. Geen half ontdooide slagroomschnitt. Geen witlof uit de oven, maar de lekker hele dag in bed liggen of mijn nagels knalgroen laten lakken. Zondag rustdag, zalig!

© Beeld: privébezit