Feetjes kalender: de vrouwen van 2013

Na mijn ‘mannenkalender’ van vorige week is het deze week de beurt aan de vrouwen van 2013. Welke vrouwen van afgelopen waren in het nieuws, vond ik de moeite waard, ben ik jaloers op of vond ik irritant? Ik heb er weer 12 voor jullie verzameld. En voordat er iemand roept ‘ik zie Sylvie nergens terug’…dat klopt. Zij, Sabia en Estelle Cruijff hebben al zoveel aandacht gehad afgelopen jaar dat ik het niet kon opbrengen een ‘maandje’ voor hen in te ruimen 😉

Daar gaan we!

Januari
De eerste maand van dit jaar is uiteraard voor prinses Beatrix, toen nog onze koningin. Het was een bijzonder moment toen zij op 28 januari bekend maakte dat zij op 30 april zou aftreden als vorstin van ons land. Ik vond het een mooie en persoonlijke toespraak, bovendien gunde ik haar wel wat rust na alle nare gebeurtenissen in haar persoonlijke kring. Tijd om aan zichzelf te denken!

Februari
Op 22 februari overleed op 74 jarige leeftijd één van Nederlands grootste schaatsters Atje Keulen-Deelstra. Ook al heb ik haar gloriedagen niet bewust mogen beleven, ik blijf haar verhaal prachtig vinden. Een boerin, moeder van drie kinderen die graag op hoog niveau wilde sporten maar door de KNSB in eerste instantie te oud werd bevonden voor een plek in de nationale kernploeg. Pas toen zij bewees dat 32 echt niet te oud is om nationaal kampioene te worden, werd zij alsnog toegelaten. De rest is geschiedenis.

Maart
Deze maand gaat wat mij betreft naar Paulien Cornelisse. Sowieso vond ik haar en haar boekjes al heel leuk, maar door haar bijdrage aan Wie is de mol? in 2013 (waarbij ze in maart ook nog eens als winnaar uit de bus kwam) ben ik haar nog meer gaan waarderen. Omdat ze oorspronkelijk, origineel en onhandig is, zoals Art zo mooi samenvatte, maar ook omdat ze de leukste uitspraken had. Ze was een geografische gehandicapte deelnemer, die hoogtes voelde tot in haar kut en fatalistisch werd tijdens actiespellen. En dat zijn maar drie van haar tientallen gevleugelde uitspraken.

April
Een onbetwiste glansrol was er deze maand weggelegd voor Máxima. Natuurlijk, de troonswisseling had natuurlijk vooral het feestje van Willem-Alexander moeten zijn, maar ja…met zo’n vrouw aan je zijde is dat best lastig. Wat zag ze er stunning uit in die kobaltblauwe jurk van Jan Taminiau! Wat mij betreft hebben we aan haar een koningin met internationale allure, ik hou er van!

Mei
In 2013 kwam Nederland voor het eerst weer eens in de finale terecht van het Eurovisie Songfestival. Met het prachtige ‘Birds’ zong Anouk voor wat ze waard was en kwam daarmee uiteindelijk in de top 10 terecht. Een hele mooie prestatie van een eigenzinnige powervrouw die precies wist wat ze wilde, bij zichzelf bleef en haar gelijk kreeg.

Juni
Om maar even in de categorie ‘mooie muziek’ te blijven, in juni kreeg Maaike Ouboter een gouden plaat voor het prachtige ‘dat ik je mis’. Omdat dit prachtige nummer voor zichzelf spreekt wilde ik hier niet te veel woorden aan vuil maken. Het is één van de pareltjes die 2013 heeft opgeleverd.

Juli
Je hebt sweet sixteen parties in allerlei soorten en maten, maar de manier waarop Malala Yousafzai haar zestiende verjaardag vierde op 12 juli 2013 is toch wel redelijk uniek te noemen. Zij hield die dag een toespraak voor 500 jonge leiders binnen de Verenigde Naties waarin dit dappere meisje wereldleiders opriep om te zorgen voor vrede en onderwijs voor alle kinderen. De VN op haar beurt heeft 12 juli vervolgens uitgeroepen tot Malala-dag, een eerbetoon aan deze jonge voorvechtster van onderwijs voor meisjes.

Augustus
In augustus gebeurde er iets wat daarvoor nog als iets onbespreekbaars werd beschouwd: in Vlissingen werd Lilian Janse gekozen als lijsttrekker voor de SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Wat hier bijzonder aan is? Het is de eerste vrouw ooit binnen de SGP die zo’n functie bekleedt. Een eerste stap in de goede richting?

September
Ik wilde ergens op deze kalender toch ook een plekje inruimen voor één van de sterkste vrouwen die ik ken. Nou ja, kennen…zoals ik haar vanuit de media ervaar is misschien een betere omschrijving. Haar man zou in september 45 jaar zijn geworden. Helaas raakte hij het jaar ervoor in coma na een skiongeluk en overleed hij maanden later, één dag voor haar verjaardag. Het ongeval, het wachten en hopen op beter nieuws, het uiteindelijke overlijden en het ‘er zijn’ voor haar kinderen…wat moet dat een hel geweest zijn. En nog, zeker zo vlak voor deze feestdagen, de eerste kerst waarop haar man er echt niet bij kan zijn. Ik heb bewondering voor hoe zij zich er doorheen slaat en voel met haar mee. Ik hoop dat 2014 voor Mabel Wisse Smit in alle opzichten een topjaar zal worden. Na zoveel ellende verdient ze het.

Oktober
Natuurlijk is er op mijn kalender ook plek voor wat luchtiger nieuws. Zo heb ik enorm gelachen om de Amerikaanse onderwijsassistente die in plaats van wiskundehuiswerk haar leerlingen naaktfoto’s van zichzelf mailde. Worteltrekken was nog nooit zo leuk. Haar naam ken ik niet, maar ik ruim graag een plekje voor haar in 🙂

November
In november maakte ik voor het eerste kennis met het begrip ‘twerken’(ja, ik weet het, ik loop wat achter). Dit dankzij het onvergetelijke optreden van Miley Cyrus tijdens de VMA’s. Eerst dacht ik nog ‘ik word oud…’ maar al gauw bleek dat meerdere mensen het niet zo’n geslaagd optreden vonden. Gelukkig maar. Er zijn van die trends waar ik aan weiger te wennen.

December
Ik wil mijn kalender graag afsluiten met een hele bijzondere vrouw. Iemand die bij leven al nadacht over hoe ze er na haar dood nog voor haar gezin zou kunnen zijn. Twee jaar na haar overlijden werd namens haar een boodschap bij haar man en kinderen afgeleverd. *slik*

Ik heb wel even een traantje van ontroering gelaten moet ik heel eerlijk zeggen. Voor wie het niet heeft meegekregen, lees vooral even het volledige nieuwsbericht terug. Een mooie gedachte, een prachtig gebaar, een overrompelend effect. Voor haar man waarschijnlijk dé perfecte manier om iets af te sluiten en echt, echt opnieuw te beginnen.

Voor mij een mooie gedachte om mee af te sluiten. Ik wens jullie allemaal een fantastisch, sprankelend, gelukkig maar vooral gezond 2014!
Bron foto: koninklijkhuis.nl