Femke Rodenburg (36): Allemachtig, 90 euro voor een Barbiecamper

Femke Rodenburg

Femke Rodenburg (36) woont met haar man en drie dochters van 2, 4 en 6 in het pittoreske Woerden. Voor Viva Mama deelt ze hoe het is om als journalist – naast het hysterische gezinsleven – er ook nog een sportief en sociaal leven op na te houden.

Voor meer dan 100 euro per kind Sinterklaascadeaus aanschaffen, schijnt heel normaal te zijn. Als ik de wensen van mijn dochters zou vervullen, zou ik dat bedrag makkelijk halen. Maar helaas voor ze, want dan gaat hier dus niet gebeuren.

Wel ben ik er dit jaar extreem vroeg bij. De ‘vijf-twaalf-cadeaus’ liggen namelijk al keurig ingepakt en voorzien van naam verstopt op zolder. Helemaal in lijn met het verzoek van webshops om je cadeaus voor de feestdagen dit jaar op tijd te bestellen, zodat heel Nederland alles op tijd in huis heeft.

Diezelfde winkels laten weten dat ze vanwege het coronavirus verwachten twee keer zoveel omzet te draaien als vorig jaar. Na het doorbladeren van de speelgoedboeken begrijp ik wel waarom.

Aftelkalender


Sinds die gidsen hier eind september op de deurmat ploften, zijn de meiden in de ban van de Goedheiligman. De oudste maakte begin oktober al een aftelkalender tot de intocht. Trouw kruist ze iedere ochtend weer één van de 35 vakjes af.  Ik heb de arme schat nog maar niet verteld dat er dit jaar helemaal geen intocht is. Althans, niet zoals ze die in haar hoofd heeft.

Verder vragen de dames volop om pepermoten, moest en zou het bioscoopbezoekje in de herfstvakantie naar de Sinterklaasfilm worden en zijn de speelgoedboeken al uitgebreid bestudeerd. Mijn dames roepen bij iedere bladzijde enthousiast: ‘dit wil ik hebben’. En bijna net  zo vaak hoor ik: ‘deze hebben we al’. Wat dus aangeeft dat het hier thuis al een halve speelgoedwinkel is.

Maar goed, daar komt dus binnenkort nog meer bij. Want de verlanglijstjes zijn inmiddels gemaakt. Van alle poppen, spelletjes, knutselspullen en prinsessenitems die ze uit de speelgoedboeken hadden geknipt of gescheurd, mochten ze tien dingen die ze echt heel graag willen op een A4’tje plakken.

Prijzig

Dat resulteerde onder andere tot een Barbiecamper van bijna 90 euro en een draagbare radio van ruim 50 euro. Dat dit best prijzige cadeaus zijn, hebben mijn dochters geen benul van. Op zich mooi dat ze totaal niet bezig zijn met de waarde van speelgoed. Maar mij stoort het dat er vooral heel veel achterlijke dure cadeaus in die boeken staan.

Wat je overigens soms pas merkt nadat je de QR-code heb gescand, want zo slim zijn sommige winkelketens ook wel weer. Er staan geen prijzen meer bij het speelgoed, maar codes die leiden naar hun webshop waar je je vervolgens een ongeluk schrikt van de bedragen.

Voor minder dan 15 euro heb je nauwelijks nog een cadeau. Dus als je een juten zak een beetje leuk wilt vullen voor drie kinderen, ben je kapitalen kwijt. Wij kunnen ons dat misschien wel permitteren, maar doen het niet. We vinden dat niet noodzakelijk om een gezellige Pakjesavond te hebben. Bovenzien hebben we geen zin in ladingen speelgoed erbij.

Maar in sommige gezinnen is het gewoon niet op te brengen voor ouders. Weet je wat die winkelketens volgend jaar eens moeten doen? Een speelgoedboek uitbrengen vol leuke cadeaus tot 20 euro per stuk. Dan wordt Sinterklaas vieren niet alleen leuk voor die bedrijven, maar voor iedereen.

Femke Rodenburg (36) woont met haar man en drie dochters van 2, 4 en 6 in Woerden. Ze werkt als journalist en heeft daarnaast ook nog ambities op het gebied van sporten en sociale contacten.

Femke Rodenburg (36) woont met haar man en drie dochters van 2, 4 en 6 in Woerden. Ze werkt als journalist, heeft daarnaast ook nog ambities op het gebied van sporten en sociale contacten en probeert dat alles te combineren met de chaos van het gezinsleven.