Femke probeert zichzelf te blijven – deel 5: K3?! Zo heb ik je toch niet opgevoed?

opgevoed

Toen Seth nog in mijn buik zat, las ik dat baby’s na de geboorte muziek herkennen die met regelmaat tijdens de zwangerschap is gedraaid.

Bij ons thuis draaien we met mega grote regelmaat muziek. We houden ervan. Zielsveel. Én we zijn best kritisch op waarvan te houden valt. En dus lieten we de concerten ons met een dikke buik ook niet onthouden. Zo hoorden we Ben Howard onder de Vlielandse sterren en streken we neer in een amfitheater aan het Gardameer voor een meesterlijk mooi concert van The National. Nu kan ik een plaat of zelfs een nummer dagen, weken, maanden, soms zelfs jaren achter elkaar luisteren. Dus ik luisterde tijdens mijn zwangerschap The National. The National. The National. En dat wisselde ik af met Ben Howard. Ben Howard. En Ben Howard. Soms maakte ik een uitstapje naar Leonard Cohen, Lou Reed of andere dingen die mijn vriend Niek inbrengt op de platenspeler. O ja en natuurlijk: commerciële Amerikaanse hiphop, lees: Jay Z en consorten.

We dachten dus dat we qua muziek en onze baby best goed zaten. Tot dit weekend. We zijn op bezoek bij mijn nicht in België en Niek en ik proberen het zo te regelen dat we kunnen bijpraten, eten en drinken én Seth een leuke dag kunnen bezorgen. Dat laatste is wat lastig, want ze hebben er een hond en paarden, dus Seth wil allesbehalve binnen zijn.

De oplossing is zijn campingbed (waar ie natuurlijk ook niet zijn middagslaap in wil doen) voor de Belgische televisie (oké, even dan).
En daar gebeurt het voor mijn ogen.
“Handjes draaien. Handjes draaien. Handjes draaien, alle kindjes in de wereld doe me na. A Ha. A ha. A ha,” K3 tettert door de Belgische living.
Langzaam begint Seths kontje te schudden, dan gaan zijn handjes in de lucht, springt hij op en neer en schatert hij het uit. Het hele nummer lang! Extatisch, zo laat zijn reactie zich het beste omschrijven.
Niek en ik zijn er stil van.

We waren zo blij dat Seth bij The National in de auto rustig naar buiten kijkt en zachtjes indommelt. Dat ie tijdens het spelen met zijn heupjes begint te schudden als ik Count Basie opzet. Dat ie heen en weer wiegelt bij Donavon Frankenreiter. Dat ie zijn barkruk  als een dolle rondom het kookeiland duwt als Niek LCD Soundsystem opzet.
Thuis doen we een test.
Handjes draaien.
De Vengaboys.
Boer, wat zeg je van mijn kippen?
Jay Z en Kanye featuring Otis Redding.

De waarheid is hard.
Niek zegt: “Dan draaien we die handjes toch gewoon niet meer?” als we die handjes maar weer hebben opgezet.
Seths handjes zwaaien in de lucht. De kinderstoel is te klein. Waar is hier de dansvloer, mensen? hoor je hem denken.
Zijn onbetaalbare lach zet iets bij ons in werking. Ja hoor, daar gaan ook onze handen. Ze draaien!

Het nare van K3 is dat je de liedjes na één keer horen onthoudt en dat ze de hele fucking dag in je hoofd blijven rondzingen.
Ik zucht.
Handjes draaien.

Keep your head up, zou Ben Howard zeggen.


Femke (35) is freelance journalist. Je kent haar van VIVA, en nu blogt ze ook om de week voor VIVA MAMA. Ze heeft een relatie met Niek (39) en samen hebben ze zoon Seth (1).

Lees ook:

Femke probeert zichzelf te blijven – deel 1: Kots
Femke probeert zichzelf te blijven – deel 2: Waarom ik nooit meer nee wil zeggen
Femke probeert zichzelf te blijven – deel 3: Of je je kind even thuis kunt laten
Femke probeert zichzelf te blijven – deel 4: Waarom zijn eerste verjaardag vieren?

Beeld: Maaike van Haaster

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.