Flappy Bird en Anders Breivik

Afgelopen week zorgden games voor zeer uiteenlopend klein leed. Allereerst was er de maker van Flappy Bird, die zoveel stress kreeg van het succes van zijn spel, dat hij besloot het uit de handel te nemen. En een paar dagen daarna stuurde moordenaar Anders Breivik vanuit de cel een gezellige brief aan de media, waarin hij aangaf dat de omstandigheden in zijn cel te barbaars zijn. Het dieptepunt? Hij heeft alleen maar een oude Playstation 2 waarop hij slechts kinderspelletjes zoals Rayman Revolutions kan spelen. Hij overweegt in hongerstaking te gaan als hij geen Playstation 3 krijgt.

Lekker schieten
Nou is Rayman Revolutions niet bepaald, zoals Breivik in zijn brief stelt, een spel voor 3-jarigen. Het is een hoog gewaardeerd en best pittig platformspel, maar ik vrees dat de gezellig getekende fantasie-dieren die het spel bevolken, Breiviks goedkeuring niet kunnen wegdragen. Hij heeft liever “games voor volwassenen”, oftewel spellen waarin hij lekker met allerhande schietgerei first person-style slachtoffers kan maken. Ik word altijd een beetje moe van het gezeur dat games aanzetten tot real-life geweld, maar om een echte massamoordenaar in de gevangenis virtueel door te laten schieten, lijkt me nou ook niet bepaald een topplan.

Flappy frustratie
Als ze Breivik echt willen treiteren, dan moeten ze zijn verzoek om meer recente games honoreren door hem een mobieltje met Flappy Bird te geven. De halve wereld loopt stuk op de moeilijkheidsgraad dus wie weet is het een goed idee om Breivik zijn frustraties hierop te laten botvieren, net zolang tot hij jankend in een hoekje smeekt of dat spel alsjeblieft weggehaald mag worden uit zijn cel omdat hij maar niet hoger dan 12 punten komt.
Maar misschien is hij er wel heel erg goed in, zal je net zien. Al vermoed ik dat hij dit ook wel weer een kinderspel zal vinden, gezien het feit dat de hoofdpersoon een getekend vogeltje is…

Meer blogs van Jedidjah lezen? Klik hier.
Of via Twitter: @julianoomen