Fotograferen doe je zo

Het klinkt wat truttig uit de mond van een fotograaf, maar ik maak het allerliefste foto’s van mijn eigen kinderen. Vakantiekiekjes de luxe in mijn geval. In de vakantieperiode zie ik – lang leve Facebook! – heel wat foto’s voorbij komen die niet altijd ehm, even mooi zijn. Daarom een paar simpele tips voor betere foto’s.

Felle zon
In de zomer plan ik mijn fotoshoots nooit midden op de dag. Foto’s maken in de felle zon is namelijk verdomd lastig. Niet alleen staan mensen te knijpen met hun ogen, ook de schaduwen zijn zo scherp dat het zelden fraai is. Liever heb ik wat bewolking. Dat zorgt voor zacht licht, waarin mensen beter tot hun recht komen. Als je toch met een situatie in de volle zon te maken hebt: zet je flitser aan zodat je je foto’s kunt ‘inflitsen’. Lijkt een beetje overbodig met felle zon, maar het effect is verrassend. Een andere simpele oplossing is natuurlijk om foto’s in de schaduw van een boom of een gebouw te maken.

Portret

Van kleine kinderen en mensen die we lief vinden maken we graag foto’s van heel dichtbij. De meeste compactcamera’s en telefoons staan standaard op een soort groothoekstand. Daarom is het de truc om altijd een beetje in te zoomen als je een portretfoto maakt. Zo voorkom je vertekening zoals een grote neus of raar ovaal gezicht. Inzoomen is sowieso mooi, omdat je daarmee een wazige en onscherpe achtergrond creëert bij je portret.

Tegenlicht
Je wilt een foto maken van iemand die op het strand zit terwijl de zon op de achtergrond in de zee zakt. Op de foto zie je helaas dat de persoon een onherkenbare zwarte vlek tegen de ondergaande zon is geworden. Dat komt omdat camera’s zelf de hoeveelheid licht meten en daar de juiste instellingen bij kiezen. Een handig trucje is om te richten op een meer donker gedeelte (de benen of grond), de sluiter half in te drukken en dan pas de daadwerkelijke foto te maken. Zo fop je de lichtmeter die denkt: ‘oei, donker hier,’ waardoor de persoon die je wilt fotograferen wél goed belicht op de foto komt.

Kinderen
Als ik kleine kinderen fotografeer kom ik meestal achter mijn camera vandaan. Ik houd mijn camera heel stil en speel vervolgens kiekeboe of ik praat tegen het kind en kijk het aan, terwijl ik ondertussen natuurlijk gewoon door klik. Het voelt wat gek in het begin, maar het levert zoveel leukere foto’s op dat het ‘t proberen waard is.

Standpunt
Ga – zeker bij kinderen – door je knieën als je een foto maakt. Als je er echt zin in heb kun je ook op de grond gaan liggen en vanuit die hoek een foto van je baby of peuter maken. Je kunt ook gewoon je camera heel dicht bij de grond houden en dan een foto maken.

Succes!

Foto: ©Nike Martens