Start van de gamezomer

Het grote voordeel van de tot nu toe regenachtige en koude zomer is dat ik meer tijd heb om binnen te gamen. Er ligt inmiddels alweer een fikse stapel achterstallige games op me te wachten die allemaal om aandacht vragen. De vraag is waar te beginnen. Speel je een spel achter elkaar door en start je dan met de volgende, of ben je bezig met meerdere games door elkaar heen?

Zelf hou ik ervan om grote games achter elkaar uit te spelen. Die zijn in feite net als films; je begint eraan en zet ‘m pas uit als hij afgelopen is (al realiseer ik me dat er ook veel mensen zijn die thuis films in twee of drie sessies bekijken). De net uitgekomen topper The Last of Us is zo’n titel. Het spel, dat pas anderhalve week uit is en overal ter wereld bovenaan de verkoop- en beoordelingslijsten staat, gaat over een man en een jong meisje die samen in 2033 door een post-apocalyptisch Amerika trekken, zich onderweg verdedigend tegen zombies, kannibalen en ander tuig. Als de zon geen roet in het eten gooit, hoop ik m binnen enkele dagen uit te spelen. Er is dan ook geen plek voor een ander spel van dit kaliber in m’n PS3.

Daarnaast heb je van die games die je graag uitspeelt, maar die niet perse achter elkaar in een sessie afgemaakt hoeven worden. Het zijn de series onder de games; soms is het lekker om een paar afleveringen achter elkaar te kijken maar je kan ook af en toe tussendoor stoppen. Ik ben sinds kort (eindelijk) begonnen aan Professor Layton en ik kan het uren spelen als ik zin heb, maar laat het soms ook weer een tijdje liggen. Voordeel: veel spelplezier want het gaat wel even duren voordat ik helemaal ben uitgepuzzeld.

En dan heb je nog de casual games. Die zijn misschien wel het beste te vergelijken met trash-tv. Als je er voorbij zapt, blijf je er (te lang) bij hangen en soms zoek je het speciaal op, gewoon omdat je daar zin in hebt. Ik kan zelf soms urenlang time management-spellen spelen zoals Diner Dash of Emily’s True Love, maar ik vermoed dat spellen als Bejeweled ook onder deze categorie vallen.

Wat je ook speelt en wanneer, laat het de perfecte remedie zijn tegen de donkere wolken buiten. De zomer is dan misschien nog steeds niet begonnen, maar ik roep graag de start van de gamezomer uit. Ik doe de gordijnen dicht en ga op zombies schieten vandaag, wat doen jullie? Let the games begin!