Geheimen die iedereen heeft…

Iedereen heeft zo z’n eigen geheimen. Maar er zijn ook geheimen die we met elkaar delen, zonder het van elkaar te weten.

Dat klinkt heel onheilspellend, maar is eigenlijk juist heel leuk. Ik realiseerde me het van de week tijdens het televisiekijken. Het was tijd voor reclame, meestal een goed moment om wat drinken in te schenken, want mijn god wat hebben we soms een verschrikkelijke reclames in Nederland (die reclame van die atleet die in minder dan vijf minuten iets bakt kan ik niet uitstaan, om over Zalando-spotjes nog maar niet te spreken). Ditmaal kwam er echter een briljante reclame voorbij. Geen idee hoe lang hij al op televisie is, maar het was een reclame over een buitenaards wezen dat niets van onze wereld begreep, maar wel doorhad dat je Nibb-it chips van je vingers af eet. Met de slogan: ‘Iedereen weet hoe je Nibb-it eet’.

Het ‘Ja inderdaad’-gevoel
Los van het feit wat ik van die chips vind (geef mij namelijk maar Paprikachips), is het wel een briljante vondst, want, uitzonderingen daargelaten, heeft iedereen die chips wel eens op die manier gegeten en het is briljant dat de fabrikant dat weet én uitdraagt, want het zorgt voor een massaal: ‘Ja! Inderdaad! gevoel. De reden dat dit soort vondstjes zo leuk zijn, is dat we allemaal individuen zijn, en allemaal heel erg onze eigen ‘ik’ proberen te zijn, maar stiekem zijn er dus dingen die we allemaal doen, soms zonder het van elkaar te weten.

Rookwolkjes blazen
Zo dacht ik vroeger altijd dat ik de enige was die de bovenkant van zo’n Fourré koekje afhaalde om dat witte er tussenuit te halen. Ook was ik de enige die met een potlood een cassettebandje terugspoelde en ik was al helemaal de enige die tijdens het afwassen probeerde om bellen te blazen door een cirkel te maken met duim en wijsvinger en die probeerde om rookrondjes te blazen als het koud was. Tegenwoordig zijn die dingen van een wat andere aard: mezelf een mailtje sturen, het geluidje horen van nieuwe e-mail en me dan heel naïef afvragen ‘oeh, nieuwe mail, van wie zou het zijn’!. Of even geen internet hebben en om de vier minuten denken: ‘dat Google ik wel eve….oh wacht’.

Verrek, doet iedereen dat?
Niet iedereen zal zich in precies dezelfde voorbeelden kunnen vinden, ik zou willen dat ik veel meer concretere voorbeelden had, maar dat is juist het mooie: ik weet niet welke gênante, gekke, leuke, mooie of grappige dingen ik doe die de rest van de wereld stiekem ook doet als niemand kijkt. Wanneer zo’n geheim naar boven komt, dat gevoel van ‘verrek, doet iedereen dat?’, dan heb ik daar de grootste lol om. Het zijn van die kleine dingetjes die het leven leuker maken. Maar het is ook het zoveelste bewijs, dat, ook al zijn de details van onze karakters voor iedereen verschillend, diep van binnen zijn en blijven we allemaal hetzelfde: gewone mensen met gekke gewoontes. Heerlijk toch?

Beeld: aksoys / 123RF Stockfoto