Geloven in beloven

Wat je belooft dat moet je doen, althans dat is mij geleerd toen ik klein was. Helaas is daar in de wereld nog maar weinig van te merken.

Lieve Robin,

Je wilde van de week niet slapen, en ik beloofde je dat ik over tien minuutjes zou komen kijken om te zien hoe het ging. Natuurlijk lag jij na drie minuten al in een diepe slaap, maar ik ben toch even komen kijken. Simpelweg omdat ik je dat had beloofd en wat je belooft, dat moet je doen.

Niet terugbellen
Dat lijkt heel logisch, maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik tegenwoordig niet meer neig te geloven in beloven. Wanneer ik een bedrijf bel en ze beloven me binnen een dag terug te bellen, zet ik het moment waarop ik mopperend terugbel alvast in de agenda, ‘want terugbellen doen ze toch niet’. Helaas blijkt dat maar al te vaak een waarheid te zijn.

Een jaar of tien geleden maakte ik me daar zelf ook schuldig aan. Niet aan niet terugbellen, maar aan dingen beloven. ‘Ik bouw die website wel voor je, ik kom die computer wel fixen, natuurlijk schrijf ik dat tekstje voor je’. Uiteindelijk werden het zoveel beloften dat ze, meestal door deadlines, geen van allen waargemaakt konden worden, waarmee je precies het tegenovergestelde bereikt van wat je van plan was: boze mensen. ‘Die Martin komt toch nooit z’n belofte na’.

Dat is een gevoel dat je niet wilt hebben, want juist wanneer je het goed bedoelt komt dat hard aan. Ik heb mezelf in die tijd moeten herinneren aan de les die ik al heel vroeg leerde: wat je belooft, dat moet je doen. Of je in je eentje met je goede gedrag kunt opboksen tegen een meerderheid in de wereld die het anders doet? Ik denk van wel, want als ik wél een keer word teruggebeld door een bedrijf of beloften worden wél nagekomen, dan geeft dat een oprecht ‘het kan dus nog wél’ gevoel en dat voelt krachtiger dan het ‘zie je wel’ gevoel.

Verknoeien is leren
Dat je dingen gaat verknoeien in je leven, dat is een garantie en dat moet ook, want fouten maken is de enige manier om te leren en leren is de enige manier om te groeien. Maar wat je ook doet, ik hoop oprecht dat je iemand wordt die weet en begrijpt wat de waarde is van een belofte. Dat de mensen om wie jij geeft weten dat, als jij iets toezegt, het zal gebeuren, want jij bent iemand die zich altijd aan z’n woord houdt. Als je dat voor elkaar krijgt, geniet je een leven waarin mensen op je kunnen bouwen, en jij daardoor uiteindelijk op hen.

Dat beloof ik je.