Geluk zit niet in een sixpack

Ik voel me kut want ik ben dik.”

Ik zit in de zon op het terras en voor me hoor ik vriendin L. deze woorden uitspreken.

Ik schiet in de lach, niet de reactie waarop ze gehoopt had. Vriendin L. is niet alleen een bijzondere en ongewoon geweldige vrouw, ze is daarnaast ook nog eens uitgerust met een mooi gezicht en een set boobies waar half Afrika een week van zou kunnen leven. Ze vindt zichzelf dik en hierdoor voelt ze zich kut. Ik vind de redenering belachelijk.

(On)gecompliceerde wezens
Vrouwen zijn over het algemeen een stuk minder ingewikkeld zijn dan mijn mede-mannen soms doen geloven. En niet op een verkeerde manier. Ik ben een groot fan, zowel op romantisch als op platonisch vlak ben ik bijzonder van jullie gecharmeerd. Ik denk soms ook graag dat ik jullie begrijp. Maar de obsessie en de constante worsteling met gewicht en fitheid heb ik nooit begrepen.

Kroegspoiler
Net als het merendeel van de mannen constateer ook ik als ik in de spiegel kijk de aanwezigheid van een kleine kroegspoiler. Ik houd van bier en ik houd van eten. Meer dan ik van sit-ups houd. Drie jaar geleden had ik een sixpack, en dan niet in de koelkast. In de spiegel. Drie keer per week stond ik voor de spiegels van de sportschool en ik zag er beter uit dan ooit. Mijn buik was strak, geen teken van een onderkin en de spieren in mijn armen waren zo zichtbaar als die van de mannen van Geordie Shore. Gelukkig was ik echter niet. Althans, niet zo gelukkig als ik nu ben.

Gelukkig met wie je bent
Ik ben niet bizar blij of trots op hoe ik eruit zie, maar ik ben wel tevreden. Ik ben gelukkig met de persoon die ik ben, waar ik voor sta. Qua uiterlijk heb ik, net als iedereen, mijn onzekerheden en zie ik sommige lichaamsdelen liever wat kleiner en sommige andere wat groter. Maar het is juist die uiterlijke verschijning die volledig leeg, onnozel en irrelevant is, zolang je blij bent met wie je bent.

Als je gelukkig bent met wie je bent, in plaats van hoe je er uitziet, maakt het allemaal niet uit. Ik heb een dikke kop en een bierbuikje, maar ik ben een gelukkig man. Ik vind geluk in hele andere dingen dan een perfect spiegelbeeld. Geluk komt voor mij uit de dingen die ik creëer, de reizen die ik maak en de mensen die me omringen en me hun onvoorwaardelijke liefde geven. En diezelfde voldoening haal ik niet uit een strak t-shirt.

Tijd voor verandering
We focussen te veel op het uiterlijk, beoordelen de mensen om ons heen meer op hun kleding, vetrollen en scheve tanden dan op hun innerlijke schoonheid. We hebben genoeg sportscholen, het is tijd voor een school voor geluk, met grote spiegels. Spiegels die reflecteren wat voor geweldig persoon je bent.

Zo´n spiegel zou mijn vriendin L. zo gelukkig maken.

Bron foto: DaddyStarsky