Beauty is not an accomplishment

Ben ik gelukkig omdat ik lekker in mijn vel zit, of zit ik lekker in mijn vel omdat ik gelukkig ben? Een vraag als: wat kwam er eerst, de kip of het ei?

Jarenlang heb ik het gedaan, lijnen, sporten, caloriën tellen. De meeste diëten ken ik op mijn duimpje, net als het assortiment aan koekjes bij de buurtsuper. Het was een continue strijd, die ik wel duizend keer aanging en duizend keer opgaf. Hoe vaak ik ‘morgen begin ik een nieuw leven’ gezegd heb, weet ik niet. Op veel vlakken in mijn leven heb ik genoeg wilskracht, discipline en toewijding, maar mijn ‘eetproblematiek’ leek een gebed zonder einde.

Alles veranderde
En dat was te zien. Ik jojode wat af, was niet blij met mezelf. Of dat enkel aan mijn lichaam lag? Nee, absoluut niet. Ik was vooral niet blij met mijn werk en de mensen in mijn leven stonden blijkbaar nog niet op de juiste plek. Totdat het allemaal veranderde. Ik doe nu iets waar ik met hart en ziel achter sta. Sommige mensen in mijn leven zijn dichterbij gekomen, anderen juist op wat meer afstand. Zoveel veranderingen in werk, omgeving, vriendschap en liefde, dat lijnen lange tijd wel het laatste was waar ik aan dacht.

Blij met mij
Sterker nog, sinds ik toch op weg was om uitsluitend te doen wat goed voelde, kapte ik met light producten en koos (naast de toch ook lekkere taartjes) voor extra gezond eten. Biologisch trouwens en vooral veel vegetarisch, want ik hou van dieren. Ik sport met meer regelmaat buiten. Omdat het goed voelt en omdat ik doelen heb, maar deze hebben geen betrekking op afvallen of mooi zijn. Uiteindelijk is beauty not an accomplishment. Ik ben gewoon blij dat ik ík ben. Dat ik denk wat ik denk. Dat ik de luxe heb om in volle overtuiging te doen wat ik wil doen, zonder lichamelijke of psychische beperkingen. Iets om dankbaar voor te zijn. In dat licht is ‘uiterlijke schoonheid’ een klein, oppervlakkig detail. (Wie bepaalt überhaupt wat mooi en aantrekkelijk is? Karakter en persoonlijkheid boven ‘schoonheidsidealen’ als je het mij vraagt.)

Leuk neveneffect
Om een lang verhaal kort te maken, ik ben meer dan tevreden! Ik las laatst een artikel over ‘de zoektocht naar geluk’. Het lijstje wat je kunt doen om je eigen geluk positief te beïnvloeden, is nogal een open deur, maar werkt wel. (Leuk om te lezen, al is het maar ter bevestiging.) Antwoord op mijn eerdere vraag dus: ik zit lekker in mijn vel omdat ik gelukkig ben. Voor het eerst in lange tijd eet ik waar ik zin in heb, maar heb ik niet het gevoel dat ik aan het overeten ben. En jawel, dan toch, een leuk neveneffect is dat ik al mijn kleding pas en me sterk en gezond voel. ‘Leuk’, enkel dat maakt me dus niet heel veel gelukkiger!

Iets wat me echt helemaal opfleurt is in de vroege morgen buiten een stukje hardlopen. De dag helemaal goed beginnen. Mijn doel voor oktober, als semi-hardloopgroentje? Honderd kilometer hardlopen in één maand. Ik ben geen duurloper, dus dan moet ik wel bijna iedere dag aan de bak.

De grote vraag: wie doet met me mee?

P.S. Oh, en voor de liefhebbers, nog een artikel over dat een strakke buik en fantastische seks niet garant staan voor een gelukkig leven.

© Beeld: Chantal Straver