Gemeenteraadsverkiezingen: is sexappeal een must?

gemeenteraadsverkiezingen

Wanneer ik gehaast mijn brievenbus open, valt mijn oog direct op de witte envelop met drie rode kruisjes. Met schreeuwende letters staat er ‘stem’ op de voorkant en ik weet direct hoe laat het is: Gemeenteraadsverkiezingen.

Ik laat de brief nog even dicht, openmaken betekent dat ik me er gevoelsmatig al mee bezig moet houden. Tijd zat, denk ik. Nog 20 dagen. Uiteindelijk ga ik wel stemmen, natuurlijk. Al heb ik nu nog geen idee op wie.

Onderbouwde keuze
Bij de laatste reguliere verkiezingen heb ik een stemwijzer gedaan en diverse debatten gevolgd, zodat ik redelijk onderbouwd mijn keuze kon vormen. Zo voelde dat althans. Toch let ik, naast de inhoud, ook altijd op de manier waarop lijsttrekkers zich profileren of ze goed gekleed zijn en zijn ze een tikkeltje charmant? Pluspunt! Tja, met enkel een goed programma kom je er tegenwoordig niet.

Toch schaam ik me er nog steeds een beetje voor dat ik, bij mijn eerste keer stemmen, mijn keuze bij de burgemeestersverkiezing enkel baseerde op het sympathieke overkomen van burgemeester A. Hoewel ik nog relatief jong was, is het niet echt een schoolvoorbeeld.

Aantrekkelijke leiders
Maar zo gek blijkt die keuze helemaal niet. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat knappe politici meer zendtijd krijgen en relatief een grotere kans hebben op de stemmen. Het uiterlijk blijkt namelijk een sterke invloed te hebben op de keuze van de kiezer.

Het zet me aan het denken. Hmmm, werd Emile Roemer niet ineens populair vanwege zijn charmante manier van grapjes maken? En sloten we Obama ook niet massaal in onze hart omdat hij zo’n charismatische en knappe man is? Wellicht wordt de wereld geleid door een gezonde dosis sex-appeal en werken de echte brains achter de schermen. Dat zou betekenen dat voor de lijsttrekkers een beurt bij de kapper en een bezoek aan een designerwinkel belangrijker zou kunnen zijn dan een bijspijkercursus Europese betrekkingen.

Wat denk jij? En let jij bij je stemkeuze alleen op de programmapunten of laat jij je leiden door het overkomen van de lijsttrekker?

© Beeld: privébezit