Géza schrijft: ‘Ik ben meteen verslaafd, maar dan stort alles in…’

géza schrijft

Géza Weisz (34) is acteur en dj en schrijft in VIVA elke week over zijn leven. 

In september 2017 hoorde ik voor het eerst over het bestaan van de Bitcoin. Ik krijg een bericht van iemand, die ik – zeker wanneer het op zakendoen aankomt – hoog heb zitten. Hij schrijft: ‘Je moet investeren in Bitcoins! Wordt gigantisch!’

Omdat ik nog werkelijk geen idee heb wie of wat een Bitcoin is, maar wel meteen nieuwsgierig ben, vraag ik hem zich nader te verklaren. ‘Een digitale munt, zonder bemoeienis van centrale banken,’ schrijft hij. ‘Een eerlijke munt, waar geen partijen tussen hoeven te komen, om erop te verdienen. Dit kan omdat het een blockchain is!’ Ik heb ook geen idee wat een ‘blockchain’ is, maar durf dat niet te zeggen. ‘HIER GAAN WE RIJK MEE WORDEN!’ voegt hij er nog aan toe.

Ik ben normaliter zeer gevoelig voor dit soort gouden bergen, maar besluit voor het eerst in mijn volwassen bestaan verstandig te zijn en geen gehoor te geven aan mijn acute gokdrang. In december informeer ik maar eens hoe het ervoor staat met die gekke Bitcoin en trots stuurt hij direct een screenshot van zijn wall.

Hij blijkt er in twee maanden tijd, al een ton mee verdiend te hebben. Ik voel een gigantische FOMO en baal enorm van mijn eigen scepsis. Hij stelt me gerust en belooft dat het absoluut nog niet te laat is om in te stappen.

Gretig download ik direct alle benodigde apps. Zo is er een app om de crypto-currency per munt bij te kunnen houden, een app om mijn digitale euro’s in digitale Bitcoins om te zetten en een app om te handelen in alle verschillende coins.

Niet veel later heeft mijn vriend me ook aan een tiental whatsapp-groepen toegevoegd. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor me open. Ik snap geen bal van de dialogen in mijn scherm. Aan één stuk door wordt er geroepen welke munt er gekocht en welke er vervolgens weer verkocht moet worden. Daytraden noemt men het.

Lees ook
Géza schrijft: ‘Ik ben momenteel in de ban van het Britse koningshuis’

Ik ben meteen verslaafd en het lukt me nauwelijks me nog op iets anders te concentreren dan de fluctuatie van alle coins waar ik mijn geld op heb ingezet. Na een week traden stort de Bitcoin volledig in. Zo’n crash had niemand (in mijn groepsapps) zien aankomen. De waarde van de munt is van tienduizend dollar naar drieduizend dollar gezakt en ik ben bijna zeventig procent van mijn inleg kwijt.

In de maanden erna wordt het steeds stiller op whatsapp en de lol is er voor mij dan ook redelijk af, dus keer ik – met flinke pijn in het hart, maar vooral in mijn digitale portemonnee – de laatste paar muntjes in vertrouwde euro’s uit. Weer een grove fout, want inmiddels (vier jaar later) is de Bitcoin twintig keer zoveel waard en dus had ik nu rijk kunnen zijn. Of nou ja, in elk geval een nieuwe auto kunnen kopen. Volgens mijn vriend is het nog steeds een goed moment om in te kopen, maar ik doe er niet meer aan mee. Sommige mensen zijn nu eenmaal niet voor het digitale geluk geboren.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?