Géza schrijft: ‘Iedereen probeert nieuws te verkopen, maar niemand voelt de urgentie de waarheid te verspreiden’

géza schrijft

Géza Weisz (33) is acteur en dj en schrijft in VIVA elke week over zijn leven.

Ik word altijd een beetje onrustig als er ‘Anoniem’ op mijn telefoonscherm verschijnt. De meeste mensen zullen in zo’n geval op de rode knop drukken. Als publiek figuur is het helemaal onverstandig om zo’n onbekend nummer te beantwoorden, maar ik ben nu eenmaal een nieuwsgierig ventje. Vroeger – toen ik nog jong en veelbelovend was – werd ik wekelijks gebeld door castingbureaus, met een anonieme lijn.

Elke keer als ik zo’n onbekende oproep zag, maakte mijn acteurshart een sprongetje, hoopvol dat er een kans op een nieuwe rol in het verschiet lag. Inmiddels – als ze nog bellen – doen ze dat, heel formeel, eerst naar mijn agent. Natuurlijk loop je met een anoniem inkomende oproep ook nog de kans dat je opgelicht wordt en er iemand uit Pakistan – middels onnavolgbare technieken – je rekening plundert.

Vandaag ben ik echter optimistisch gestemd en besluit op te nemen, als ik een onbekend telefoontje zie verschijnen. ‘Hoi, met Robin van Shownieuws. Ik wilde zondag in je restaurant komen lunchen, maar zag dat het gesloten was.’ Ik heb meteen spijt van mijn nieuwsgierigheid en wil alsnog ophangen, maar durf niet. ‘Hey Robin, wat toevallig dat je wilde komen lunchen zondag. Je was ongetwijfeld de enige die dag.’ Het probleem van roddelprogramma’s zoals deze – dat leer je als publiek figuur al snel – is dat je sowieso voor de bijl gaat als ze het op je gemunt hebben.

Lees ook:
Géza schrijft: ‘Zijn recensie laat geen spat van ons restaurant heel’

Als je niet reageert, verzinnen ze een geheel eigen verhaal en als je wel reageert, wordt het merendeel erbij verzonnen en vermelden ze je ook nog als bron. Niemand zit op weloverwogen nuances te wachten en zeker de kijkers van Shownieuws niet. Dat weet de redactie ook wel, dus hoor ik tot mijn grote verbijstering iemand aan de desk diezelfde avond vertellen dat ik heel verdrietig ben omdat ik mijn restaurant heb moeten sluiten.

De volgende dag komt er wederom een anonieme oproep en ditmaal is het RTL Boulevard. Enigszins getergd bijt ik van me af: ‘Wij zijn niet failliet. Ik snap dat jullie dat graag zouden willen horen, maar we hebben zoals u zich wellicht kunt voorstellen, niet de allerlekkerste start gehad, midden in een pandemietijd. En het centrum van Amsterdam is nogal een dure locatie, waar we vooral afhankelijk zijn van het toerisme overdag, dus hebben mijn compagnons en ik besloten er een avondzaak van te maken, waar ik geen onderdeel van zal zijn omdat ik mijn handen vol heb aan de andere twee restaurants.’

‘Tegenwoordig probeert iedereen nieuws te verkopen, maar niemand voelt de urgentie de waarheid te verspreiden’

Na deze veel te emotionele tirade zegt de redactrice dat dit gesprek is opgenomen, zoals ze dat met al hun gesprekken doen, voor trainings- en kwaliteitsdoeleinden en wordt mij gevraagd of ze dit in de uitzending mogen gebruiken. We weten allebei dat het een retorische vraag is en ik hier niets meer over te zeggen heb. Tegenwoordig probeert iedereen nieuws te verkopen, maar niemand voelt de urgentie de waarheid te verspreiden. Ik hoop maar dat de kijkers zich dat, zo nu en dan, realiseren.

Beeld: Rachel Schraven

Géza’s column komt uit VIVA-2020-40. Dit nummer ligt t/m 6 oktober in de winkel of kun je hier online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«