De Gijp heeft gelijk

Wanneer je in één week zes nieuwsberichten leest over Sylvie Meis én dagenlang kunt genieten van een Voetbal International-rel, dan weet je zeker dat het komkommertijd is in Nederland.

Dat gedoe over Meis kan me niet zo boeien, die VI-rel vind ik dan wél weer heel interessant. Ik kijk weinig voetbal (alleen Nederlands elftal) en ik kijk al helemaal geen Voetbal International, om de simpele reden dat ik dat slappe geouwehoer van die drie droefsnoeten niet kan verdragen. Bovendien, als er echt wat gezegd wordt wat noemenswaardig is, weten we er een dag later toch allemaal van.

Terug de kast in
Zoals van de week dus, toen René van der Gijp het nodig vond om, quote HP de Tijd: ‘Homo’s terug de kast in te duwen’. ‘Voetbal is geen wereld voor homo’s, er zijn niet zoveel homo’s in het voetbal, het is helemaal geen issue’. Politiek correct Nederland duikt daar massaal op, want zoiets kun je niet zeggen natuurlijk. De enige uitspraak daarvan die ik eigenlijk niet vind kunnen is dat voetbal geen wereld voor homo’s, is, omdat Gijpestein dat natuurlijk niet bepaalt. De overige twee uitspraken vind ik daarentegen juist heel interessant.

Zijn er homo’s in het voetbal?
Want zijn er eigenlijk veel homo’s in het voetbal? Ik kan me Marc Overmars herinneren en verder eh… eigenlijk helemaal niemand. Dat kan twee dingen betekenen: Gijp heeft gelijk en er zijn maar weinig homo’s in het voetbal en het is géén issue. Óf er zijn maar weinig homo’s in het voetbal, juist door uitspraken /gedrag van mensen als van der Gijp of ze zijn er wel maar durven niet uit de kast, wederom door uitspraken /gedrag van mensen als van der Gijp. Dan is er stiekem nog een derde optie: het kan me niets schelen en daarom weet ik het niet.

Paringsritueel van bavianen
Want eigenlijk, en dat is volgens mij minstens zo’n onpopulair standpunt, heb ik nooit zo goed begrepen waarom het een issue zou moeten zijn. Mensen veroordelen om hun seksuele geaardheid is net zo bizar als mensen veroordelen om hun keuze voor een kabelprovider of de keuze om vegetariër te worden. Het boeit toch niet? Ik val op vrouwen, maar misschien, als de deuren van onze slaapkamer zich sluiten, hangen M en ik wel in de touwen en voeren we een paringsritueel uit van Bavianen op de muziek van Phil Collins terwijl we elkaar bekogelen met bedorven eieren. Weet jij veel. Het gaat je ook geen donder aan, het is mijn leven. Zo heb ik er niets mee te maken of iemand op mannen of vrouwen valt, dat is toch helemaal mijn zaak niet? En wat doet het ertoe? Helemaal lastig wordt het als het gaat om iets als voetbal. Als je voetbalt vind ik één ding heel belangrijk: dat je kunt voetballen. Doe mij lekker een compleet homofiel elftal tijdens het WK 2014. Als we maar winnen (dat is die (vermeende) hetero’s namelijk al 25 jaar niet meer gelukt).

Issue?
Wat ik echter het meest interessant vind aan dat VI-relletje, zijn de reacties: ‘Weinig homo’s in het voetbal, heeft hij daar onderzoek naar gedaan dan?’ Hij vast niet, maar jij wel dan? Ik heb geen idee of het een issue is, ik ben geen voetballer (maar Gijpmans ook al 20 jaar niet meer!) en de media al helemaal niet. En dan vraag ik me zomaar ineens af of het inderdaad echt een issue is of dat de KNVB à la Sire dit jaar gewoon een mooi politiek correct initiatief heeft gelanceerd, gewoon omdat het kan.

Hoe dan ook, als het echt een issue is, heeft Van der Gijp daar effectief korte metten mee gemaakt. Homo’s terug de kast in gejaagd? Misschien, maar Nederland heeft die kast vervolgens massaal aan gort gebeukt door verbolgen en geschokt te reageren op zijn uitspraken, waarmee hij heeft aangetoond waar er misschien één bekrompen is, er 99 zijn die in de verdediging schieten en een domme gedachtegang de grond in trappen. Volgens mij heeft hij de sport én homo’s daarmee een onwijze dienst bewezen. Geef die eikel dan maar eens ongelijk.