Goedgelovig

Afgelopen donderdag zat ik tegen het einde van de middag een artikel te schrijven, toen er werd aangebeld. In de verwachting dat er een pakketje was deed ik de deur open, om verrast te worden door twee kinderen.

“Hallo mevrouw, wij zamelen geld in voor WarChild. Heeft u misschien wat kleingeld?”
Nou ben ik zo iemand die alles met haar pinpas betaalt, dus ik schudde mijn hoofd en voelde me enigszins schuldig. Mijn voornemen om altijd een stapeltje euro’s in huis te hebben kwam weer boven. Maar goed, daarvoor was het nu alweer te laat.
“Anders misschien lege flessen?”
Verrast door de vindingrijkheid van deze jongetjes trok ik de gangkast open, waar ik de lege statiegeldflessen verzamel. Er stonden er twee en die haalde ik tevoorschijn. “Dit is alles wat ik heb.”
Ze keken elkaar aan en knikten. Het was meer dan genoeg.

Ik ging weer aan het werk en zat er net weer lekker in toen mijn man, Marcel, naar beneden kwam. “Heb jij net lege flessen gegeven aan die jongetjes?”
“Eh, ja. Ze zamelden geld in voor WarChild.”
Hij schudde zijn hoofd. “Ik dacht het niet. Ze liepen net lachend weg omdat je erin was getrapt.”
Ik haalde me de scène bij de deur weer voor de geest en toen drong tot me door dat ze niets hadden laten zien waaruit bleek dat ze werkelijk geld inzamelden voor WarChild. Geen collectebus, geen identiteitskaart, geen stickertjes voor op de deur. Jeetje. Dat ik daarvoor was gevallen!
“Mijn broers deden dat vroeger ook altijd”, zei Marcel nog.
Er zijn dus meer mensen zo goedgelovig als ik. En meer kinderen zo doortrapt als de twee jochies die bij mij voor de deur stonden, op een moment dat ik niet op mijn allerscherpst was. Ik haalde mijn schouders op en lachte. Die jongetjes groeien heus niet voor galg en rad op omdat ze mij mijn statiegeldflessen afhandig hebben gemaakt. Ze zullen hun streken wel verliezen, vermoed ik. En ik? De volgende keer dat er kinderen aan de deur komen voor een collecte, geef ik pas iets als ik zeker weet dat mijn geld naar het goede doel gaat. Ik ben weer van een stukje goedgelovigheid genezen.

CC foto: FaceMePLS