Is Gordon een racist?

gordon racist

Er is weer een ernstig gebrek aan nieuws in Nederland. Althans, dat blijkt uit talloze berichten over Trijntje die een social media-foutje maakte, en nu weer over Gordon die beschuldigd wordt van racisme. Wat hij riep was inderdaad weinig sympathiek, maar is het racisme?

Ik hou niet zo van massahysterie. Wanneer men massaal valt over een bepaalde uitspraak of een bepaalde actie, maak ik er een sport van om mezelf een halt toe te roepen om na te denken of de waarheid misschien niet in een hele andere hoek ligt. Niet omdat ik per definitie dwars wil zijn, maar omdat het heel makkelijk is om je mee te laten slepen in een collectieve waarheid.

Fan van zwarte piet
Bijvoorbeeld met de zwarte pieten-discussie. Ik ben enorm fan van zwarte piet en ik begrijp niet dat er zo moeilijk wordt gedaan om een feest waarin deze zwarte piet wordt verafgood. Als verafgoden racisme is, dan snap ik er namelijk niet zoveel meer van. Toch heb ik oprecht geprobeerd om de andere kant te zien, want inderdaad: de oorsprong van het feest heeft met slavernij te maken en hele zuivere koffie is dat niet. De sympathie voor de tegenargumenten verdween ineens als sneeuw voor de zon toen tegenstanders van het feest begonnen te dreigen met geweld. Wacht even? Je dreigt zwarte piet iets aan te doen omdat hij zwart is? En dan zijn wij racist? Dat doet me denken aan een grap van Teeuwen: ‘Als je op televisie zegt dat de Hells Angels een criminele bende is, dan komen ze je bedreigen. Dat is net zoiets als van iemand zeggen dat-ie loodgieter is en vervolgens komt-ie je kraan repareren’.

Maargoed Gordon dus. Stiekem moest ik wel een beetje lachen om ‘Nummer 39 met rijst’. Hoe je het ook wendt of keert, de man is wel gevat. Daarbij zou ik ook nog wel een punt durven maken van het feit dat, of je er nu om kunt lachen of niet, Gordon maakt over iedereen grappen. Zou hij dat over de man in kwestie niet hebben gedaan omdat hij van Aziatische afkomst was, dan zou dát juist discriminatie zijn geweest.

Het lachen om het grapje duurde echter niet zo lang. Na een fantastisch optreden, kwam er namelijk nog een grapje. En nóg een. En nóg een, stuk voor stuk over China, Chinezen enzovoort, tot op het punt dat Gordon’s collega’s zich compleet ongemakkelijk voelden in hun, toch zeer gemakkelijk ogende, stoelen.

Pesten
Of het racisme was? Geen idee. Het waren in ieder geval ongelooflijk denigrerende kutgrappen die compleet afbreuk deden aan het feit dat iemand daar een fantastische presentatie had geleverd. Die arme man wist niet eens waar hij kijken moest. Racisme, discriminatie, ik vind dat we dat allemaal wel heel snel roepen. Wat het dan wél was? Gewoon een klotestreek van het niveau pesten op het schoolplein. En naar dat voorbeeld kijken wekelijks miljoenen kinderen.

Dát is pas kwalijk.

Beeld: ANP