Ik heb een groot hoofd

Het is niet direct aan mij af te zien, maar ik heb echt een groot hoofd. De kans dat ik zomaar een hoofddeksel pas, is nihil.

Wanstaltig leuke hoed
Afgelopen weekend hadden we een vrijgezellenfeestje waar Marcel en ik allebei bij waren. De mannengroep ging uiteraard de hele dag apart dingen doen (quadrijden, boogschieten en vlees eten) terwijl wij onze eigen activiteiten hadden (erotische bonbons maken, de bride-to-be rozen laten uitdelen en champagne drinken). Aan het eind van de dag zagen we de mannen weer terug en ze hadden allemaal een hoed op hun hoofd. Die dingen waren net zo wanstaltig als leuk en ik wilde die van Marcel opzetten.

Smalle ruimtes

Pas toen ik heel hard moest doorduwen om de hoed om de omtrek van mijn schedel te krijgen, herinnerde ik me weer hoe groot mijn hoofd is. Het verbaast je wellicht, maar dit is niet iets waar ik me continu van bewust ben, zoals bijvoorbeeld de grootte van mijn kont. Dat komt natuurlijk omdat mijn kont de hele dag door in aanraking komt met stoelen en andere zitvlakken, waardoor ik meteen weer weet wat de afmeting ervan is, terwijl ik mijn hoofd over het algemeen niet in smalle ruimtes hoef te proppen. Behalve heel soms dus.

Afijn, het lukte om de hoed op mijn hoofd te zetten, maar daar is ook alles mee gezegd. Dat hoefde me eigenlijk niet te verbazen. De eerste keer dat ik ontdekte dat mijn hoofd groter was dan de hoofden van andere mensen, was toen ik lid werd van Jong Beatrix, een soort fanfare/showkorps. Bij optredens droegen we een hoed en die waren er in vier maten. Ik kreeg de XL, en zelfs daarvan kreeg ik na een halfuur hoofdpijn omdat-ie zo strak zat.

Triviale opslagruimte
Ik ben net zo benieuwd als anderen hoe dat verschil mogelijk is en wat er de functie van is. Ik mag graag denken dat het formaat van mijn hoofd in relatie staat tot mijn herseninhoud, en inderdaad ben ik goed in het onthouden van triviale feitjes, waardoor ik negen van de tien potjes Trivial Pursuit win. Maar los daarvan heb ik niet het idee dat mijn slechts een beetje bovengemiddelde intelligentie een zo bovengemiddeld groot hoofd rechtvaardigt.

De volgende keer dat iemand me vraagt: “Maar Petra, waarom heb je zo’n groot hoofd?”, zal ik zeggen: “Dat is om beter te kunnen eten. Vandaar ook die grote kont.”