Lach eens naar het vogeltje….

Als een gynaecoloog het over sluitertijd heeft in plaats van over het aantal centimeters ontsluiting, dan weet je dat er iets niet helemaal pluis is.

Gisteren werd bekend dat een 58-jarige gynaecoloog in Duitsland meer dan tweeduizend patiënten heeft bespied en dat hij foto’s heeft gemaakt van hun geslachtsdelen. Het gaat hierbij om tienduizenden foto’s! Inmiddels hebben zo’n 1400 vrouwen aangifte gedaan en de smeerlap in kwestie staat binnenkort terecht, maar ik vraag me bij zoiets dan wel gelijk af….hoe heeft hij zolang zijn gang kunnen gaan?

Natuurlijk zal hij heel geraffineerd te werk zijn gegaan, ik denk niet dat hij met een ‘lach eens naar het vogeltje’ zo ontzettend veel kiekjes had kunnen schieten, maar toch. Hoe vreemd is het dat een arts met een eendenbek én een groothoeklens tussen je benen duikt? Overdreven natuurlijk, maar ik vraag me wel af hoe hij dit jarenlang (hoe kom je anders aan zo’n indrukwekkende hoeveelheid foto’s?) ongemerkt heeft kunnen doen.

Hoeveel vrouwen hebben niet op hun aller kwetsbaarst in zijn stoel gelegen en gedacht “hier voel ik me een beetje ongemakkelijk bij” maar hield uiteindelijk de lippen op elkaar? (sorry, ongelukkige woordspeling). Omdat ze zich schaamden of hun eigen oordeel in twijfel trokken? Die gedachte maakt me nog het meeste kwaad. Nog los van het seksuele aspect leiden dit soort situaties ook vaak tot –onterechte- schaamte. Je geeft je volledig over aan een vakkundige arts…denk je. En dan wordt op zo’n manier je vertrouwen geschaad. Je bent niet alleen boos, vaak schaam je je ook nog ’s kapot. Dat vind ik pas een smerige streek!

Stel deze vrouwen hebben straks een knobbeltje in hun borst of klachten in de onderste regionen… ik hoop dan niet dat ze nu door deze ervaring aarzelen om naar een arts toe te gaan omdat ze zich letterlijk niet meer durven bloot te geven. Ik hoop echt dat hun vertrouwen in de medische wereld nu niet dusdanig beschadigd is dat ze daar zelf misschien wel de dupe van worden.

De 58-jarige viezerik is uiteindelijk betrapt door één van zijn assistentes, toen hij zijn camera een keer vergat op te bergen. Gelukkig maar dat zij doortastend genoeg was om te snappen dat de foto’s niet “voor medisch onderzoek” bestemd waren, zoals hij nu beweert. In zijn indrukwekkende archief (netjes gesorteerd op onder andere nationaliteit) zijn volgens de Duitse media ook foto’s aangetroffen van de geslachtsdelen van zijn bloedeigen dochter. Geeft ook weer een andere dimensie aan het woord ‘familiekiekjes’.

Wat zijn drijfveren ook waren, ik heb er geen goed woord voor over. Zoiets kan niet én mag niet gebeuren. Klaar. Ontheffen uit zijn ambt en een passende straf opleggen waaronder het betalen van smartengeld, zoals een aantal slachtoffers heeft geëist. En natuurlijk mag hij dat gespreid betalen 😉

Bron foto: Sherlock77