Blog: Hart op je bek

Het voelt altijd een beetje als een zoete Disney-film, wanneer ik tegen iemand zeg dat het ’t beste is om je hart te volgen (ik zie dan altijd direct het beeld voor me van Mufasa die welpje Simba toespreekt. Lijkt me trouwens best tof, een keer iemand de stuipen op het lijf jagen door van bovenaf iets van een wolk te brullen). Maar het mag dan een zoet advies zijn, het heeft me werkelijk nog nooit in de steek gelaten.

Altijd mazzel
‘Jij hebt ook altijd mazzel’ is een opmerking die ik vaak voor de kiezen krijg wanneer me iets positiefs overkomt. Misschien is dat zo, misschien heb ik wel buitengewoon veel geluk. Het zou kunnen, maar in werkelijkheid merk ik dat het vaak gerelateerd is aan het luisteren naar je gevoel. Ik geloof niet per sé in iets bovennatuurlijks dat je signalen geeft waarnaar je moet luisteren, maar ik geloof wel heilig dat alles op deze aarde met elkaar in verbinding staat en dat je gevoel daarin een belangrijke rol speelt. Immers, vaak is het zo dat je gevoel weet hoe het zit, en je hersenen bedenken hoe het zou moeten zijn.

In de steek
Ik volgde mijn gevoel toen ik bijna tien jaar geleden een winkel begon. Een winkel die me een gigantische schuld opleverde omdat drie jaar later de crisis uitbrak. Ik begreep niet hoe mijn gevoel me zo in de steek had kunnen laten. Nu, bijna tien jaar later, weet ik dat dat die winkel leidde tot een tijdschrift, het tijdschrift me in contact bracht met een aantal hele bijzondere mensen in Amerika, die ongekend belangrijk zouden blijken in m’n leven en die mensen er uiteindelijk voor zouden zorgen dat ik m’n grootste dromen kon verwezenlijken. Of dat in de sterren stond geschreven? Weet ik veel, maar het was m’n gevoel dat me er bracht.

Toen ik mijn eerste roman had voltooid en deze dankzij crowdfunding mocht publiceren, moest ik op zoek naar een uitgever. Mijn keuze voor een uitgever werd door veel mensen niet begrepen, waarom koos ik niet voor een gevestigde naam, maar voor die ene partij in Hilversum, die redelijk onbekend was in de boekenwereld? ‘Omdat dat goed voelt’ was het enige dat ik erop kon antwoorden. Niet veel later ging het crowdfundplatform failliet, en de uitgever kon naar z’n centjes fluiten. Bij iedere andere partij had ik op straat gestaan en kunnen fluiten naar mijn boek. Maar niet bij deze uitgever. Ze hadden me iets toegezegd, en wat je belooft, dat moet je doen.

Motivatie
En zo kan ik nog eindeloos veel voorbeelden noemen van dingen die tegen verwachting in buitengewoon goed hebben uitgepakt. Of dat mazzel is? Technisch gezien zou het kunnen, maar m’n gevoel zegt me wat anders. Hetgeen natuurlijk niet betekent dat alle keuzes die je maakt met je gevoel, positief uitpakken. Maar welke motivatie kun je beter verantwoorden dan de motivatie dat je hebt gedaan wat je gevoel je ingaf? Natuurlijk kan je keuze dan nog steeds een rampzalige zijn, maar als je hard op je bek gaat, kun je maar beter met je hart op je bek gaan. Daar kan niemand je ooit op aankijken.