History Channel

Sinds een paar weken hebben we het uitgebreide zenderpakket. We mochten het drie maanden gratis uitproberen, dus hé, waarom ook niet. Behalve een indrukwekkend aantal muziekzenders en een heleboel rommel zit in dit pakket History Channel. Al weet ik niet of dat zo’n passende titel is.

Prullaria van duizenden dollars

Op History HD zie je de hele dag voornamelijk shows die zich afspelen in de huidige tijd. Het enige verschil is dat ze zogenaamd gaan over oude dingen, zoals wapens, bankbiljetten, gesigneerde honkballen en veel meer van dat soort antieke prullaria die vele duizenden dollars waard zijn. Het gaat van Pawn Stars en American Restoration naar Storage Wars, American Pickers en Auction Kings (o wacht nee, die zijn te zien op Discovery Channel). Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn continu op zoek naar oude spullen.

Zolderkamer- en garageschatten
Hoe ze dat aanpakken, verschilt nogal. Eén ding valt wel bij alle shows op: ze betalen heel weinig voor spullen die heel veel waard zijn. Bij de mannen van Pawn Stars worden aan de lopende band spullen binnengebracht waar een gemiddeld pandjeshuis alleen maar van kan dromen, en ze weten die te bemachtigen voor een fractie van de waarde waarop ze geschat worden. De American Pickers worden telkens weer geattendeerd op zolderkamer- en garageschatten waar ze in hun vrachtwagen naartoe rijden om de waardevolle spullen op te kopen van oude mensen die geen idee hebben wat ze overkomt.

Een stapel kranten blijkt een fortuin waard
Maar wie echt de kroon spannen, zijn de heren van Storage Wars. In deze serie draait het om een aantal opkopers van opslagboxen waarvoor de huur drie achtereenvolgende maanden niet betaald is. Deze worden geveild op basis van een korte blik in de opslagbox. Je weet dus nooit precies wat je koopt, maar de hoop is altijd gevestigd op een grote schat. En verdomd als het niet waar is: die wordt vaak nog gevonden ook. Dan weer is het een stapel kranten die ineens een fortuin waard blijkt, dan staan er zomaar twee oude computerspelletjesmachines in (de echte Pac-Man, en hij werkt nog ook!), het komt zelfs voor dat de eigenaar een diamanten armband zomaar heeft achtergelaten.

Too good to be true
Natuurlijk is dit allemaal niet echt. Je hoeft maar vijf minuten naar een willekeurig programma op History HD te kijken en je voelt gewoon al aan dat het allemaal gescript is, net zoals de opkopers van Storage Wars aanvoelen of er in een opslagbox iets van waarde ligt of niet. Je maakt mij niet wijs dat iemand een diamanten armband überhaupt in een opslagbox bewaart en áls het al zo is, dat hij hem dan ook nog laat liggen terwijl de huur verloopt. Toch zijn deze programma’s best leuk om te zien. Het is de soap eromheen die het de moeite waard maakt; want in elk van deze series zijn de karakters – net als de gebeurtenissen – too good to be true. Het zou alleen verstandig zijn om de programma’s niet meer te presenteren als reality-tv, want dat is het niet. En met History heeft het ook erg weinig te maken.

Foto: still uit Storage Wars