Hoofdredacteur Debby: ‘Er is bij mij nooit enige vorm van autisme vastgesteld’

hoofdredacteur Debby

Ik ben fan van Kees Momma, de autistische schrijver en kalligraaf die door de 
documentaire Het beste voor Kees landelijke bekendheid verwierf. Kees 
is eigenzinnig, intelligent en goudeerlijk. Hij kan door zijn autistische stoornis niet tegen bepaalde geluiden. Smakken, kauwen en slurpen vindt hij zo afschuwelijk dat hij uitsluitend alleen eet.

Ik begrijp Kees wel, al is er bij mij nooit enige vorm van autisme vastgesteld. Ik kan niet tegen hoge tonen en vlieg tegen de muren op als iemand met zijn mes over een bord snijdt. 
Mijn vrienden weten dat ze daarop moeten letten, maar in een restaurant kan dit Kees-achtige scènes opleveren. Ik moest dan ook meteen aan hem denken toen VIVA’s stagiaire Samantha Lakker tijdens onze wekelijkse redactievergadering over haar guilty pleasure ASMR vertelde. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is een lekkere gevoelssensatie die je krijgt van bepaalde geluiden: dicht in een microfoon fluisteren, ademen, eten, met nagels ergens tegenaan tikken of papier verkreukelen.

Bij mijzelf, en hoogstwaarschijnlijk ook bij Kees, lopen de koude rillingen over de rug bij het idee dat ik naar kreukend papier moet luisteren. Maar de fluistervideo’s en podcasts zijn een hit, vooral onder vrouwen. Waarom het zo’n trend is? VIVA’s Suus Ruis dook headfirst in de fluistermaterie en kwam tot een verrassende conclusie. Je kan de conclusie lezen in VIVA-16.
Have fun en tot volgende week!

Debby Gerritsen
Hoofdredacteur VIVA

Volg Debby ook op social media:
Instagram | Twitter

Deze editorial is afkomstig uit VIVA 16-2019. Deze editie ligt vanaf 17 april in de winkel. Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«