Hoofdredacteur Debby: ‘Ik pafte alsof het einde der tijden naderde’

debby

41.172,50 peuken geleden lag ik op het mooiste strand van Zuid-Afrika met mijn voeten in het warme zand te luisteren naar de stem van Jason Vale. Naast mij op de badhanddoek lag het onafscheidelijke duo Marlboro en aansteker, waarmee ik al mijn hele volwassen leven een haat-liefdeverhouding had. Daar zou ik voorgoed korte metten mee maken.

Ik rookte al jaren meer dan dat ik ademde en in mijn laatste maand als verslaafde gaf ik nog eens extra gas. Ik pafte alsof het einde der tijden naderde, met alle gevolgen van dien. Mijn huid kreeg de kleur van as, ik kreeg de eerste tekenen van een rimpelig rokersmondje, ontwikkelde een stel wallen onder mijn ogen waar geen Touche Éclat tegenop kon en… ik stonk. En niet zo’n beetje ook.

Daar had ik zelf overigens weinig last van en ik vond iedereen die commentaar had op mijn rookgedrag ongelooflijke aanstellers. Ik zie mijn moeder nog demonstratief met haar handen staan wapperen als ze haar eigen (!) huis binnenliep terwijl het binnen blauw stond van de sigarettenrook. Doe toch niet zo kleinzerig  en bekrompen, dacht ik dan.

Lees ook:
Waarom hebben vrouwen ‘die houdbaarheidsdatum’ en mannen niet?

Als roker maak je jezelf wijs dat je avontuurlijk, sexy en vrijgevochten bent, een beeld dat dankzij knappe mensen in reclames, films en tv-series generaties lang in stand wordt gehouden. Maar een verslaafde is verre van sexy of vrij, dat is de paradox van de eeuw. Zelf rook ik niks van de walm die om mij heen hing. Niet zo vreemd als je de hele dag in je eigen lucht zit – op de wc vind je jezelf ook niet stinken – maar mijn nieuwe verkering was vrij duidelijk over mijn liefde voor de sigaret. Die peuk eruit of ik eruit.

Dus daar lag ik op het Kaapse strand, op aanraden van Georgina Verbaan, te luisteren naar de app Stop Smoking in 2 hours van de Britse motivator Jason Vale. Met hypnotiserende stem sprak Vale mij twee uur toe en gaf een helder inzicht in het mechanisme van de verslaving. Hij vertelde niets wat ik niet allang wist, maar drukte precies op de juiste knoppen.

Echt een aanrader voor alle rokers in Nederland die – zeker nu in coronatijden – zichzelf en de maatschappij verplicht zijn op z’n minst een serieuze poging te doen. 4 jaar, 6 maanden, 4 dagen, 12 uur, 8 minuten, € 11.529,05 en inmiddels 41.175,09 peuken geleden, en ik heb geen seconde spijt.

Debby Gerritsen

Hoofdredacteur VIVA

Volg Debby ook op social media:
Instagram | Twitter

Deze editorial is afkomstig uit VIVA 41-2020. Deze editie ligt vanaf 7 oktober in de winkel en kun je via de bestelbutton hieronder bestellen. 

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«