Ik hou van hummus

Thuis word ik regelmatig uitgelachen om mijn voorliefde voor hummus. Zelf vind ik het de beste verslaving die je kan hebben; het is gezond, makkelijk zelf te maken maar ook prima te eten uit een fabriekspakje en bovendien geschikt voor alle doeleinden. Hummus op je brood in plaats van boter en dan een plakje kaas bijvoorbeeld, maakt je boterham al een stuk spannender.
Mijn grootste ontdekking van de laatste tijd is pasta met hummus, ideaal voor als je haast hebt en ook handig om mee te nemen. Gewoon een beetje hummus door de pasta roeren levert al een heerlijk hapje op, zowel koud als warm, maar je kan het verder aankleden met bijvoorbeeld tomaat en spinazie. Perfect met fusilli!

Met mijn improvisatie-theatergroep eten we altijd gezamenlijk voorafgaand aan een voorstelling, en hummus is een verplicht onderdeel van de maaltijd. Er worden nog wel eens vreemde dingen gekookt (pannenkoeken met aioli: geen aanrader) maar de hummus is altijd dik in orde. Het leukste van zelfgemaakte hummus is dat iedere variatie anders smaakt. Iedereen heeft wel zijn eigen ‘geheime ingrediënt’ en de ene hummus is romig terwijl de andere juist weer meer olie-achtig is.

Onderstaand hummusrecept is een van mijn meest succesvolle creaties. Het zijn geen exacte hoeveelheden; als je de twee basisingrediënten in de juiste verhouding erin doet, kan je vervolgens experimenteren met de hoeveelheden kruiden en ze er naar eigen smaak in doen. Zo wordt het vanzelf je eigen hummus-variatie!

Ingrediënten:
Kikkererwten en tahinpasta (in verhouding 5:1)
olijfolie
komijnpoeder
paprikapoeder
zwarte peper
peterselie (liefst vers maar gedroogd kan ook)
kardemom
ui(poeder)
knoflook (liefst vers maar poeder kan ook)
ras el hanout

Pureer de kikkererwten en voeg er de tahinpasta aan toe. Mix goed door elkaar en gooi er eventueel nog een klein scheutje olijfolie doorheen; zoveel als nodig is om de puree lekker glad te maken. Voeg dan de overige kruiden en specerijen toe. Begin met een eetlepeltje van alle kruiden en voeg eventueel meer toe naar smaak. Mijn ervaring is dat de smaak het beste is als de genoemde kruiden er allemaal in ongeveer gelijke hoeveelheid in zitten, maar smaken verschillen uiteraard.

Als je de hummus gebruikt als dip of broodbeleg en leuk wil serveren, gebruik dan nog wat extra peterselie voor de garnering. Doe de hummus op een bordje of in een schaal, maak een klein kuiltje in het midden van de hummus en gooi daar nog een scheutje olijfolie in.

Zelfgemaakte hummus is in de ijskast ongeveer een weekje houdbaar.

foto: Paul Goyette