Humorloze gevallen

Gisteravond gaf hoogleraar Beatrice de Graaf naar het schijnt een interessant college over terrorisme bij Zomergasten. Ik kan dat beamen noch ontkennen, want ik had een verjaardag. Maar bij één opmerking die zij maakte durf ik vraagtekens te zetten. Namelijk: “Er wordt gezegd dat Bin Laden niet van grapjes hield, dat hij geen humor had.”

Een beetje lichtheid
Het zou waar kunnen zijn, hoor, dat Bin Laden niet van grapjes hield. Misschien was hij wel een van de weinige terroristen met een gepast gevoel voor serieuze aangelegenheden: als je een zelfmoordaanslag voorbereidt en een filmpje opneemt met een boodschap voor de wereld, is dat niet het uitgelezen moment om te gaan ‘klieren’ – al kan ik me vreemd genoeg wel voorstellen dat een beetje lichtheid in zo’n situatie helpt. Maar dan nog: dat je in het algemeen of in bepaalde situaties niet van grapjes houdt, wil nog niet zeggen dat je geen humor hebt.

Niet op één humorlijn
Iedereen heeft humor. Sommige dingen vind je gewoon grappig, soms zelfs in weerwil van je goede smaak of gevoel voor decorum. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd zin hebt in grapjes of dat je alle grapjes grappig vindt. Ik vind bijvoorbeeld Tineke Schouten heel erg antigrappig. Als ik hier al om moet lachen, dan is het van irritatie. Maar dat betekent niet dat ik geen humor heb en ook niet dat alle mensen die keihard om Tineke moeten lachen geen humor hebben. Hooguit zitten we niet helemaal op één humorlijn, kan gebeuren.

Margriet, Peter en Angela
Als je op Google afbeeldingen zoekt naar ‘humorloos’, dan zijn er een paar prominente figuren te zien die schijnbaar geen humor hebben. Margriet van der Linden, Peter R. de Vries, Angela Merkel, Frans Bauer – omdat er ook een hoop mensen zijn die Bananasplit humorloos vinden. Nou moet ik zeggen dat de eerste drie inderdaad geen toonbeelden zijn van humor (en dat de humor van Frans Bauer vast ook niet aan iedereen besteed is), maar met een paar wijntjes op houden Margriet, Peter en Angela vast ook van grapjes. Of ze nou willen of niet.

CC foto: Rutty