Ik haat kerst

Elk jaar rond begin december begint het. Nee joh, niet de feestdagenkriebels. Eerder het tegenovergestelde. Zodra de winkelstraten behangen worden met lichtjes en je op tv overladen wordt met kerstcommercials, bekruipt me een onbehagelijk gevoel. Ik heb namelijk helemaal niks met kerst.

Geforceerd
Die opgelegde gezelligheid. Die westerse overdaad aan eten en drinken. Al die cadeaus, waarnaar je toch niet meer omkijkt nadat je ze gekregen hebt. Het doet me allemaal niets. In het verhaal van collega Sosha kan ik me dus echt niet vinden. Waar dat gevoel vandaan komt, vind ik lastig uit te leggen. Misschien omdat het geforceerd voelt. Ooit heeft iemand bedacht dat je deze dagen met geliefden doorbrengt, terwijl je een corpuleus diner wegwerkt en presentjes aan elkaar uitdeelt. En sindsdien doen we het bijna allemaal.

Telefoon uit
Dat denk je misschien: nou ja, dan vier je het toch niet. Het liefst zou ik dat ook doen. Gewoon, de telefoon op stil, in een kerstloos huis, terwijl ik er twee seizoenen Californication doorheen jaag. Weg met die kerstmeuk. Maarja, ik heb familie en vrienden – van wie ik overigens veel houd, begrijp me niet verkeerd – die het leuk vinden als ik met hen de kerstdagen doorbreng. En omdat ik hen niet wil teleurstellen, ben ik er toch bij.

Eten? Bah
En dat kost meer – veel meer – energie dan ik ervoor terugkrijg. Natuurlijk probeer ik gezellig te doen, ik ben de flauwste niet. Maar dat is vermoeiend. Echt waar, ik heb geprobeerd om de charme en gezelligheid van kerst in te zien. Tot nu toe is het me nog niet gelukt. Het begin van de dag kom ik nog wel door. Maar naarmate de avond vordert, voel ik de energie langzaam wegstromen. Genieten van het eten lukt me niet, terwijl ik normaal gesproken wel kan genieten van een lekkere maaltijd.

En op een gegeven moment komen al die kerstliedjes ook m’n strot uit. Ook op tv kun je niet om de glazuurverwoestende, zoete programma’s heen. Waar is Hank Moody als je ‘m nodig hebt? Ik weet zeker dat ik niet de enige ben met dit ‘probleem’. Kerst is een sociale verplichting, die steeds eerder lijkt te beginnen. The most horrible time of the year.

© Foto: thinkstock
Viva Ongecensureerd is het anonieme account waarmee Viva-bloggers blogs schrijven die ze liever niet plaatsen onder hun eigen naam. Elke week vind je op deze plek een onthullend blog, geschreven door één van de bloggers. Wie welk stukje heeft geschreven, blijft geheim…