En ineens is de wereld heel klein

ramp malaysia airlines

Via zes of zeven mensen zou je iedereen op de wereld moeten kennen. Het is een oude volkswijsheid. NRC Next zocht het al eens uit en het bleek onzin te zijn. Het zou ook wat zijn op een wereldbevolking die met 7 miljard inwoners nog steeds groeit. De wereld is hiervoor simpelweg te groot.

Hoe groot is de kans…

Maar soms is de wereld ineens heel klein. Zoals op een dag als gisteren. Aan het einde van de middag een eerste push-bericht: een vliegtuig is neergestort dat vanuit Schiphol is vertrokken. Het lijkt dan nog ver weg. Een vliegtuig vanuit Schiphol… misschien een tussenstop daar en snel verder gevlogen? Maar dan druppelt het nieuws binnen. Er zaten Nederlanders op de vlucht. Dan nog: hoe groot is de kans dat…

Groot. Die kans is groot, weten we nu. ’s Avonds gaat de telefoon. Familieleden die bellen. Ken je die en die nog van vroeger? Nou, die zaten op de vlucht. Mijn moeder belt. Ken je die therapeut? Nou, daar de zoon van… Een whatsapp’je naar vriendinnen. De klasgenoot en collega van…

Pats boem

Dichterbij dan dat komt het niet. Voor ons althans. Maar in andere families zijn hele gaten geslagen. Hele gezinnen zijn ineens weg. Moeders, vaders, kinderen. Je wilt het niet, maar denkt toch aan die laatste momenten. Je hoopt bijna dat het in één keer gedaan was. Dat niemand heeft geweten wat er gebeurde. Pats boem, het ene moment zit je nog te kletsen en het volgende moment ben je weg. Zonder dat je het in de gaten hebt gehad. Of beter nog: zonder dat je kinderen, die naast je in dat gangpad zaten, het wisten.

Nationale rouw. Dat is onvermijdelijk. Veel sneller dan we denken, krijgt de ramp een gezicht. Het gezicht van een gezin dat uit hetzelfde dorp kwam. Het gezicht van een klasgenoot of een collega. Het gezicht van een familielid, een dochter of een kleinkind. Zomaar weg. Voor altijd.

De hoop is er dat er snel duidelijkheid zal zijn. Dat elkaar hatende soldaten en hun leiders het niet moeilijker zullen maken dan het al is voor alle nabestaanden. De wereld blijkt toch klein te zijn. Kleiner dan we dachten. Te klein eigenlijk voor dit verdriet, want dat zal voor velen helaas immens en oneindig zijn.

Beeld: ANP