Interview: Chantal van Gastel

Chantal van Gastel is de auteur van vier romans: Zwaar verliefd!, Zwaar beproefd!, Geknipt voor jou en haar meest recente boek Zoek het maar uit. Ze staat zichzelf met het groeiende succes ook steeds meer dromen toe, bijvoorbeeld over vertalingen en verfilmingen. Maar ze is al heel blij met waar ze nu staat. “Dat ik dit zou bereiken, had ik nooit durven dromen.”

Je bent behoorlijk succesvol. Ben je nog weleens onzeker?
“O, dat wel. Ik wil het zo graag waar blijven maken. Mijn boeken zijn tot nu toe allemaal goed ontvangen, maar wie zegt dat dat zo blijft? Ik wil het liefst met elk nieuw boek weer beter zijn. Ja, ik stel hoge eisen aan mezelf en ik ben heel gevoelig voor wat mensen vinden. Zelfs het kleinste punt van kritiek doet me pijn, ook al staan er heel veel positieve reacties tegenover.”

Zoek het maar uit lijkt persoonlijker dan je eerdere werk.
“Dat is het ook. Ik leg altijd veel van mezelf in wat ik schrijf, maar bij eerdere boeken was dat meer een uitvergroting van een bepaald deel van mij. In Ella, in Zoek het maar uit, zit bijna alles wat ik zelf ook ben.”

Je hebt rechten gestudeerd en werkt op een accountantskantoor. Heb je het schrijven jezelf aangeleerd?
“Voor een groot deel wel. Ik schreef al toen ik klein was, maar dat leek me geen carrière. Net zoiets als actrice of zangeres: geweldig, maar daar verdien je geen geld mee. Ik heb een flinke innerlijke strijd moeten leveren voor ik me op het schrijven ‘mocht’ richten. Vanaf dat moment heb ik veel geoefend, schrijfboeken gelezen, een cursus gedaan. Ik was hongerig naar informatie en vroeg me af of het meer kon zijn dan een hobby.”

En toen werd je eerste manuscript afgewezen.
“Dat was een behoorlijke teleurstelling. Maar ik geloofde er zelf wel in, dus ik heb om meer op te vallen een collage gemaakt. Die kwam op het juiste bureau terecht en triggerde de redacteur om het manuscript te lezen. Ik heb dit lange tijd voor mezelf gehouden omdat ik het gênant vond, maar eigenlijk is het juist een les. Een goed verhaal heeft ook een goede presentatie nodig.”

Dat geldt ook voor jouzelf. Je bent het gezicht van je boeken.
“Ik moest wel over een drempel heen om mezelf zo te presenteren. Tien jaar geleden had je me voor geen goud naar een televisiestudio gekregen om over mijn boek te vertellen, nu doe ik dat wel. Omdat ik doe waar mijn hart ligt, durf ik ermee naar buiten te treden. Het geeft me energie. Dat ik bruis van de ideeën, komt denk ik deels doordat ik veel reacties krijg van lezers.”

Behoorlijk bruisend: tot nu toe heb je ieder jaar een boek uitgebracht. Ben je alweer met iets nieuws bezig?
“Nee. Ik wil graag een vervolg maken op de reeks van Zwaar verliefd! en Zwaar beproefd!, zodat het een trilogie wordt. Tegelijkertijd vind ik het ook heerlijk oom een nieuwe wereld te scheppen, helemaal vrij te beginnen, terwijl in ‘Zwaar’ al heel veel vaststaat. Dat is wel fijn en vertrouwd, een beetje alsof je een soap volgt, maar voor mijn creativiteit vind ik het belangrijk om iets nieuws te doen.”

Heb je een vijfjarenplan?
“Niet meer. Het was mijn vijfjarenplan om goed bekend te worden en daar valt nog best wat aan te doen, maar ik vind ook dat ik al een heel eind ben. Daarnaast heb ik wel allerlei doelen. Ik stoor me eraan dat er nog steeds vooroordelen bestaan over chicklit. Ik wil laten zien dat er veel meer in zit dan alleen schoenen en mannen.”

Je chicklits hebben inderdaad meer te bieden, maar het is wel een soort droomwereld die je schept.
“Ik ben ook een dromer. Alles moet goed komen, op z’n plek vallen. Zo zit ik in elkaar en dat wil ik in mijn boeken daarom ook. Er zijn genoeg verrassende plotwendingen te verzinnen die alsnog een happy end opleveren. Ik blijf het onterecht vinden om het alleen daarom af te serveren. Er bestaan geen slechte genres, vind ik, wel slechte boeken.”

Is in jouw eigen leven ook alles op z’n plek gevallen?
“Niet alles, wel veel. Dat ik dit zou bereiken, durfde ik – ook al ben ik een dromer – zelf niet eens te dromen. Nu zijn mijn wensen gegroeid. Ik droom van verfilmingen en vertalingen. En als ik in een boekhandel kom en er liggen minder dan vier boeken van me, baal ik.”

Een tijdje geleden ontmoette ik Bert van der Veer. Die zei: “Als een boekhandel geen boeken van me heeft, ben ik hartstikke blij. Want dan zijn ze uitverkocht.”
“Wat een mooie! Die ga ik onthouden. Volgende keer dat het me overkomt, zal ik de eigenaar van de boekhandel complimenteren: wat goed dat u al mijn boeken heeft uitverkocht!”

Lees ook de recensies van de Viva Boekenclub over Zoek het maar uit, met een gemiddeld cijfer van maar liefst 8,5!

© foto: Chantal van Gastel