Irritante lui

Die lieve juf, je vriendelijke buurman of de collega die dagelijks koffie voor je haalt: het zou er zomaar zo eentje kunnen zijn. Je weet wel, zo’n idealist. Afschuwelijk, die mensen.

Hebben begrip
De afgelopen weken is het me maar weer al te duidelijk geworden dat we niet iedereen in onze omgeving echt kennen. De één na de andere kennis blijkt dan toch een idealist. Hebben zowaar begrip voor mensen die zich gekwetst voelen in die belachelijke zwarten pieten-kwestie. Hoe vaak moeten we het nog zeggen? Van ons Sinterklaasfeest blijf je af! Begrip. Het moet niet gekker worden. Voor je het weet vinden ze plofkippen dierenmishandeling en zijn ze vegetariër.

Denken na
Dat vegetariër zijn. Ook zoiets stompzinnigs. Vlees is om te eten, niet om over na te denken. Toch zie ik ze kijken en hoor ik ze denken: ‘waarom ben jij eigenlijk geen vegetariër?’ Walgelijk! Wie denken ze wel dat ze zijn? Zulke mensen kun je beter maar de mond snoeren, nog voor ze gaan praten. Hoe kan ik in de zomer nou in goed fatsoen mijn kiloknallers op de barbecue leggen met een vegetariër in het gezelschap? Het verpest de sfeer gewoon, zo eentje die heel hooghartig een goed stukje vlees weigert. Zijn ze soms te goed voor vlees? Kan niet, de mens is gebouwd om vlees te eten. We zijn geen konijnen!

Hebben normen en waarden
In principe bedoel ik het allemaal goed. Ik heb ook normen en waarden. Ik bedoel, ik ben tegen stelen, zeker als je er niet mee wegkomt. De echte crimineel is trouwens de Belastingdienst. Mag van mij afgeschaft worden. Mensen moeten net als ik maar gewoon werken voor hun geld. Ja, ik werk wel! Dus is het temeer mijn goed recht om te zeggen: opzouten met die laffe witte Pieten met roetvegen en de zwendel die biologisch vlees heet (mij neem je mooi niet in de maling). Maar nee, dat gaat er bij die idealisten weer niet in. Nog even en ik mag zeker ook geen racistische mopjes meer maken. Irritante lui.

En hebben moreel besef
Het is vooral dat opgeheven vingertje van de idealist. Die vinger zou ik wel af willen breken. Ik ben geen racist, geen dierenbeul en al helemaal niet gewelddadig. Ik heb heus wel moreel besef. En anders maak ik dat zeker zelf wel uit! Dit is Nederland en velen delen mijn gedachtegoed. Ik denk dat ik een politieke partij moet oprichten. De MAAK IK ZELF WEL UIT Partij. Met als motto: vrijheid blijheid. We leven in een vrij land, waar vrijheid van meningsuiting boven alles staat. Laten we de idealisten een poepie ruiken. Ik weet zeker dat ze niet tegen onze duidelijke taal opgewassen zijn. We luisteren gewoon niet naar ze en herhalen onze eigen mening met verve, kracht en vuistslagen op tafel. Kijken wie er wint. Ze hebben er immers zelf om gevraagd.

P.S. Chantal is wel degelijk vegetariër, kinder- en dierenvriend, vindt racisme verwerpelijk en ja: is idealist. Voor de duidelijkheid. Zo eentje.

© Beeld: Chantal Straver