Irritante melodietjes…

geen

Je ligt in je bed, kwart voor drie ’s nachts en het is je bijna gelukt de slaap te vatten. En ineens is ie daar vanuit het niets: ‘Liever Kips leverworst dan gewone leverworst!’ Vaarwel nachtrust.

Van die vervelende pakkende melodietjes die je op de meest ongeschikte momenten overvallen en vervolgens niet meer uit je hoofd willen. Vroeger waren dat voornamelijk reclameliedjes, maar sinds ik kinderen heb komen daar ook nog eens al die Nick Jr. liedjes bij.  Als ik M echt woest wil hebben, dan zing ik vlak voor het slapen gaan in haar oor: ‘Ik ben de oude bromtrooool ik woon onder de bruuuug, ik ben de oude broooom trooooooool ik woon onder de bruuuuuug’.

Vannacht had ik weer eens last van zo’n melodietjesoverval, eentje met een jaren 90 thema gek genoeg. Het begon met C&A is toch voordeliger, al snel gevolgd door het Taksi Tintel lied, het Mentos Freshness lied en – god mag weten waar ik het vandaan haalde – Superconfex, zorgt dat je goed voor de dag komt! Bij nader inzien ben ik blij dat ‘Beleef de dag van je leven in de Flevohof’ me bespaard is gebleven, maar dat heb ik bij dezen over me afgeroepen voor vannacht uiteraard.

Muzikale les
Het erge is, een gemiddeld reclameblok uit de jaren 90 kan ik zo nazingen. Vraag je me wat ik rond 1996 op school heb geleerd, dan zou ik je dat niet meer kunnen vertellen. Jawel toch, één les Frans weet ik nog. Het was een rijtje woorden: ‘Bon, grande, jeune, jolie, beau, gros, mauvais, petit, long, haute, vaste, vieux, autre nouveau dernier’. Drie maal raden waarom dit het enige is dat ik nog uit die les weet? Juist, omdat de lerares er een melodietje aan had gehangen. Het enige dat daar jammer aan is, is dat ik het rijtje zo op kan dreunen, maar je met de beste wil van de wereld niet meer kan vertellen wat er ook alweer zo bijzonder was aan dat rijtje.

Carglass repareert
Hoe dan ook, het blijft bijzonder om te merken hoe krachtig muziek is als het om herinneringen gaat en in dat opzicht vind ik het erg jammer dat we het niet wat vaker gebruiken in het dagelijks leven. Wellicht zou ik dan over een jaar of veertig, als mijn geheugen wat slechter wordt, interessantere dingen uitkramen dan: Carglass repareert, Carglass vervangt, of ’06-9500, 06-9500, bellen met z’n tienen tegelijk!’

Of het echt zou helpen in het onderwijs? Dat weet ik natuurlijk niet, ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Maar ik zou me in ieder geval een stuk nuttiger voelen als ik ’s nachts al zingend de tafel van 34 kon opdreunen in plaats van het halve assortiment van Unilever. Tenzij ze me ervoor gaan betalen natuurlijk, dan word ik met liefde slapend rijk!

Beeld: gemenacom / 123RF Stockfoto