Issie nou dood of niet?

geen

In soaps gaan mensen wel dood, maar niet echt. Ze keren vaak weer terug als geest of blijken toch niet dood te zijn, en lopen doodleuk Meerdijk weer in. Was dat in het echte leven ook maar zo.

Daar heb je ‘m weer!
Wonderlijk vond ik het hoe personages in GTST, The Bold And The Beautiful of As The World Turns weer tot leven konden gewekt. Dacht de kijker dat iemand morsdood was, bleek diegene springlevend te zijn. Ze ontsnapten op het laatste moment uit een brandend huis, moesten zich even dood wanen omdat de maffia – of beter nog – hun broer achter hun aanzat, of ze leefden gewoon tijdelijk op een bounty eiland omdat ze even wat tijd voor zichzelf nodig hadden. Petje af voor de scriptschrijvers.

De realiteit
In het echte leven gaat het er niet zo aan toe. Iemand die dood is, die is écht dood en die blijft ook dood. Dat is de realiteit. De keiharde werkelijkheid, mogen we wel zeggen. Onze overleden dierbaren staan niet opeens op uit het graf en wandelen vijf jaar na de begrafenis niet opeens onze huiskamer binnen. Misschien gaan ze naar een hemel, blijft hun ziel ergens dwalen of keren ze terug als tor, paard of als een mens. Ik weet het niet. Niemand weet het. Hoe het ook zij, op aarde zijn ze in ieder geval niet meer onder ons, zoals ze dat eens waren.

Scriptschijven
En de achterblijvers, de mensen die iemand verloren hebben, die zouden willen dat ze in een soap leefden. Zodat ze de scriptschrijvers zouden kunnen smeken hun dierbaren gewoon weer terug in de serie te schrijven. Springlevend. Gezond. Gelukkig. En dat dit onmogelijk is, dat is verdomde oneerlijk.

Bron foto: volitarian