Winkelen op z’n Japans

Stiekem zou ik het liefst een Japanse zijn. Vriendelijk en bescheiden in de omgang maar tegelijkertijd kleurrijk uitgedost, al dan niet in cosplay-outfit, en een telefoon behangen met allerlei gezellige animatie-figuurtjes. Ja ik weet het, ik schep hier een cliché-beeld van het gemiddelde Japanse meisje, maar het is wel het clichébeeld dat mij het meeste aanspreekt.

Ik geef toe, ik ben al een aardig eind op weg. Mijn voorliefde voor games en Japanse animatie heeft ertoe geleid dat mijn telefoon ondertussen topzwaar is geworden dankzij de vele charms die eraan hangen. Het begon ooit onschuldig, toen twee dierbare collega’s mij bij het afscheid van mijn toenmalige baan een hangertje gaven met twee hartjes en een kleurige lippenstift. Ik besloot dit aan mijn telefoon te hangen, en vervolgens was het hek van de dam. Vrienden en familie droegen bij aan de collectie door me charms te geven van o.a. Studio Ghibli en Animal Crossing, en inmiddels heb ik er zo veel dat ieder nieuw telefoonhoesje binnen een paar maanden kapot is dankzij het gewicht van de bedeltjes die ik er provisorisch aan vastmaak (waarom hebben de huidige smartphones die haakjes van vroeger niet meer?!).

plush game characters

Maar daar houdt het niet op. Er is ontzettend veel game-merchandising, het ene artikel nog verleidelijker dan het andere. Gelukkig zijn er in Nederland niet zo heel veel winkels die hierin gespecialiseerd zijn, maar het internet staat er vol mee – en ons huis ondertussen ook. Een Assassins Creed-trui bijvoorbeeld, en een action figure van Tali uit Mass Effect. Maar het allerleukst zijn de pluche figuren; de Pikmins, Clank (van Ratchet) en Oshawott (van Pokémon) vormen een gezellig setje samen. Pluche en ander speelgoed alleen voor kinderen? Wat mij betreft niet hoor.

Yoshi

Ik probeer mezelf de regel op te leggen dat ik dit soort dingen niet zelf mag kopen (met als gevolg dat ik alsnog heel erg veel krijg), maar langzamerhand wordt het steeds lastiger om me in te houden.
Want als je Clank hebt, wil je ook Ratchet erbij, en geef nou zelf toe, is boenen niet veel leuker als je het met zo’n roze Yoshi-schoonmaakdoekje doet?
Ik ben in ieder geval blij dat ik (nog) niet cosplay, dan zou ik ook nog eens heel veel kleding willen aanschaffen. Nu valt dat wel mee en blijft het alleen bij een Bioshock-shirt. Of Mario-oorbellen. Of een Portal 2 slipje. Of…

Bron beelden: LG/eigen collectie/Nintendo