Jarig in januari

Koud. Donker. Somber. Ik houd niet van de winter. November en december gaan nog wel, met die blije lichtjes. Maar dan komt januari. En februari. Twee maanden die zich als een soort eindeloze poolvlakte voor je uitstrekken. Geen feestdagen, vakanties of andersoortige lichtpuntjes in het vooruitzicht. Koud. Donker. Somber.

Nieuwjaarszoenen
En dan, halverwege de tweede week van januari, ben ik jarig. Dat is over het algemeen de eerste week dat het normale leven na de feestdagen weer op gang komt. Waardoor het weleens voorkwam dat ik jarig was op de eerste dag na de vakantie. Had je net het hele rondje nieuwjaarszoenen gehad, kwamen mensen erachter dat ik jarig was. En begon het zoenen opnieuw (het moge duidelijk zijn, ik houd niet van nieuwjaarszoenen. Ik ben meer het uitgestrekte hand-type).

Oudjaarsrimram
Er zijn mensen die van mening zijn dat je je ouders hebt gekozen. Als dat zo is, had ik toch ook echt een andere geboortedag uitgezocht. Ik heb altijd het idee dat niemand op een feestje zit te wachten als net alle kerst en oudjaarsrimram geweest is. Waarmee ik bedoel dat ik zelf eigenlijk niet zit te wachten op een feestje begin januari. Mijn vrienden lijken zich over het algemeen namelijk prima te vermaken op mijn feestje.

Mini-appelflapjes
Dat is ook heel duidelijk terug te zien op foto’s van mijn verjaardagsfeestjes van vroeger. Allemaal blij lachende kinderen in de sneeuw en het feestvarken dat er met een gezicht als een oorwurm tussenstaat. “Ik haat jarig zijn in januari!” zegt mijn nukkige zevenjarige hoofd. En  dan was ik ook nog tegelijkertijd jarig met Kirsten van de bakker. Die dus elk jaar trakteerde op de meeste exclusieve, perfect uitziende hapjes. Waardoor mijn fantastische mini-appelflapjes, waar mijn zus zich enorm voor had uitgesloofd, werden afgeslagen door de hoofdmeester met de woorden “Ik heb al van Kirsten gehad.”

Potje bowlen
Ja, ik zeur. Er zijn veel ergere dagen om jarig te zijn. Bijvoorbeeld met kerst, Of op nieuwjaarsdag. Of in de zomer, waardoor er bijna niemand op je feestje komt omdat iedereen op vakantie is. Dus dit jaar ga ik mijn verjaring daadwerkelijk vieren. Misschien wel met een ouderwets potje bowlen, want dat blijft toch eigenlijk mijn favoriete verjaardagsbezigheid. En als ik voor die tijd nou nog even een lichttherapielamp aanschaf, sta ik waarschijnlijk nog lachend op de foto’s ook.

© Beeld:privébezit