¿Juegas al español?

Een paar weken geleden bevond ik mij vanwege werk van het ene op het andere moment opeens in Spanje. Nu spreek ik aardig wat talen, maar Spaans hoort daar niet bij. Als je mijn drie uurtjes in Mexico afgelopen zomer niet meetelt, was het twintig jaar geleden dat ik überhaupt in een Spaanstalig land was geweest. Zonder voorbereidingstijd voelde ik me dus aardig onthand, en hoewel ik met wat Engels best een eind kwam, vond ik mezelf toch maar een domme toerist.

Omdat ik waarschijnlijk op korte termijn weer die kant op ga en de volgende keer niet met m’n mond vol tanden wil staan, besloot ik op zoek te gaan naar een simpele manier om wat Spaans te leren.

Leer Spaans met een pinguïn
Wat een wereld ging er voor me open, toen ik de app-store op mijn telefoon opende. Ik had bedacht dat het in ieder geval handig zou zijn om iets simpels op mijn telefoon te installeren, voor die verloren minuten op de bushalte, maar het aanbod in goede talen-apps was haast overweldigend. Ik besloot al snel om me cheapass op te stellen en voor een gratis app te gaan, simpelweg omdat dat de keuze zou vergemakkelijken. Helaas voor LinguPinguin, dat er leuk uitziet maar wel 3,59 kost (en eigenlijk voor kinderen is…), die werd het dus niet. Uiteindelijk mede geholpen door de customer ratings viel mijn keuze op Duolingo, waar je overigens ook andere talen mee kan leren. Gratis, uitgebreid en slim opgezet; je leert woorden en grammatica, moet het kunnen spreken, lezen en reproduceren en de app houdt bovendien bij hoe lang geleden het is dat je bepaalde onderdelen geoefend hebt en stuurt je een reminder dat je kennis van bepaalde onderdelen misschien wat weggezakt is.

Lekker lui leren
Sindsdien leer ik dus in ieder vrij minuutje wat nieuwe Spaanse woorden en zinnen en kan je me regelmatig Spaans horen brabbelen in de microfoon van m’n iPhone. De app is vriendelijk voor luie mensen zoals ik die geen zin hebben om op te zoeken waar de leestekens zitten, en dus wordt een ‘n’ zonder golfje erop ook goedgekeurd. Daarnaast zit er ook nog een competitie-element in, want je kan je vorderingen en testscores online delen.

Nee, ik doe iets zinvols
Maar het allerbeste is dat je eindelijk het gevoel hebt, iets zinvols te doen. Als ik op het treinperron sta tussen al die andere iPhonende-mensen, wil ik het liefst zo trots mogelijk laten zie hoe goed ik bezig ben. Nee lieve mede-reizigers, ik ben niet zomaar doelloos op m’n iPhone aan het tikken, ik speel geen Angry Birds of Plants versus Zombies, ik ben mijn kennis aan het verrijken. Kijk toch eens hoe goed ik mijn tijd besteed, dat zouden jullie ook moeten doen! Om daarna overigens stiekem ook nog een paar minuten te besteden aan the Simpsons – Tapped Out, want die virtuele dollars verdienen zich niet zelf…

Gamen in het Spaans
Weet je wat ideaal zou zijn? Wanneer je spellen ook in een andere taal zou kunnen spelen. Met de grote spellen op pc en consoles kan dat soms, door de ondertiteling (en soms zelfs de gesproken taal) aan te passen. Maar als ik in de appstore zoek naar Spaanstalige kleine spellen, kan ik niets vinden – en dat terwijl ik mijn nieuw verworven kennis graag omzet in keiharde game-actie. Hopelijk dus snel weer terug naar Spanje, waar mijn tijdelijke collega’s me vast wel iets kunnen tippen en ik bovendien natuurlijk enorm indruk ga maken (?) met mijn in korte tijd verworven talenkennis.

Zijn er in de tussentijd lezeressen die een leuke Spaanstalige game kennen, of andere tips hebben voor goede apps om talen mee te leren? Laat het weten in de reacties!

Bron beeld: thinkstock