Kinderdrugs

Vroeger, toen ik zelf nog geen kinderen had, wist ik nooit zo goed wat ik moest denken van verhalen over kinderen in combinatie met suiker en kleurstoffen. Soms zag ik ouders compleet panisch reageren wanneer hun kinderen een bepaald snoepje of drankje werd aangeboden en dan dacht ik ‘joh, overdrijven is ook een kunst hoor’.

Zeuren, miepen, jengelen, janken
Dat de realiteit iets genuanceerder is, heeft Fristi ons geleerd. Fristi is niet iets dat we standaard in de kast hebben staan. Noem me ouderwets, maar als ik Fristi kreeg dan was dat een traktatie, een feestje, en dat wil voor mijn kinderen ook zo houden (dezelfde reden dat ik één keer per jaar (met kinderen) naar de McDonalds meer dan genoeg vind). Omdat Fristi geen onderdeel is van Robin’s eetpatroon, was het des te opvallender wat er gebeurde wanneer Robin dit roze goedje wél tot zich nam.

Zeuren, miepen, jengelen, janken, grenzen opzoeken, alleen nog maar doen wat niet mag, uiteraard met drama tot gevolg. Het duurt een paar keer, maar na een tijdje leg je ineens de link: ‘Zou het de Fristi zijn?’ omdat dat het enige is dat afwijkt van z’n normale eetpatroon. Één testje was genoeg, Fristi maakt van onze kleine Dr. Jekyll een ware Mr. Hyde, ongelooflijk wat zo’n drankje met je kan doen. Het laat zich raden dat Robin bijna nooit meer Fristi krijgt. Sommige ouders vinden dat zielig, wij vinden het vooral zielig om hem willens en wetens iets te geven dat kortsluiting geeft in z’n hoofd.

De Hulk
Dat Fristi nog helemaal niets voorstelt, ontdekten we tijdens de recentelijke hittegolf. Het was buiten snikheet, het was binnen snikheet het was vrijdagmiddag en we besloten dat het een mooi moment was om een ijsje te halen. De wandeling naar de snackbar was hartstikke gezellig, Robin stopte netjes bij elke stoep, hield m’n hand vast waar afgesproken, en ik zong net zo lang ‘op de kaart, op de kaart’ tot zowel Robin als M vroeg of ik ermee op wilde houden. En toen goten we wat Slush Puppy in dat kleine mannetje.

Heb je Bruce Banner wel eens in de Hulk zien veranderen? Pupillen vergroot, spieren gespannen, scheurend uit z’n kleren en een ijzingwekkende kreet van puren onmacht? Zo zag het er ongeveer uit, Robin met een Slush Puppy achter de kiezen. Met een verwilderde blik in zijn ogen begon hij rondjes te rennen. We liepen inmiddels in een drogisterij, dus ik vroeg Robin of hij even rustig wilde doen. Hij stopte met rennen. Twee seconden later was hij het vergeten, blik op oneindig en zoef, daar ging hij weer. Róbin! Hij hóórde het niet eens meer. M en ik keken elkaar aan, van wie was dit kind? Ik nam hem mee naar buiten zodat M kon pakken wat ze nodig had en Robin wat er dan ook in zijn systeem zat, eruit kon rennen. Maar het stopte niet. Rennen, lawaai, baldadigheid, het was daadwerkelijk bizar om te zien, zo’n explosie aan energie. Alsof je er een kwartje in gooit.

Coma
En toen ineens, net zo plotseling als het was begonnen, was de brandstof op. Robin ging op de grond zitten en wilde niet meer staan. Ik wilde hem in de buggy tillen, maar dat veroorzaakte een luchtalarm, hij zette het op een krijsen. ‘Nee! Nee! Nee!’ schudde hij wild met ‘z’n hoofd heen en weer in de buggy. Enigszins machteloos keek ik M aan, dit gedrag kende ik niet van hem, en waar een ‘hey, dimmen!’ normaal volstaat, werkte nu helemaal niets. Tijd voor fase drie van de Slush Puppy Rush, want minuten later lag het jochie buiten westen in z’n buggy. Ik keek naar de beker met rode substantie in m’n handen, en schichtig om me heen kijkend alsof ik een pot cocaïne in mijn handen had, gooide ik het in de dichtstbijzijnde vuilnisbak.

Ik had het met hem te doen, terwijl hij daar z’n suiker (of kleurstof) roesje lag uit te slapen. Zo makkelijk beïnvloed door externe factoren en zo afhankelijk van wat wij hem toestoppen of toestaan te consumeren.

Slush Puppy staat voorlopig op de zwarte lijst, dat laat zich raden, en ik kan me zomaar voorstellen dat ik zelf nu óók panisch reageer als ik zie dat iemand Robin een heerlijk felrood drankje aanbiedt, wetende dat we nog een lange middag tegemoet gaan waarin hij zich moet gedragen. Een lekker gesuikerd drankje? Pure kinderdrugs, dát is het.

Bron: eigen beeld