Klap in je nek

Na zeven jaar op de redactie van NU.nl en een klein jaar bij WTF.nl, dacht ik afgestompt te zijn van berichtgeving over bizar misvormde lichaamsdelen, gruwelijke misdrijven en excessief geweld. Maar een politiebericht uit Engeland spookt nu al dagen door mijn kop. Schokkend: man hoekt meisje neer. De titel aanklikken is een keuze met een risico. Net als niet wegzappen als op tv een politiebericht start. Bewakingscamera’s in Londen hebben beelden vastgelegd van een man die op klaarlichte dag een vrouw van achteren aanvalt. Voor de Black Lion pub in High Street Plaistow. Niet de beste wijk in Londen, maar geen plek om je overdag onveilig te voelen.

De dame blijkt een 16-jarig meisje, dat al een kilometer gevolgd werd. De stoot tegen haar hoofd is snoeihard. Ik heb de beelden een aantal keren teruggekeken; het lijkt een wonder dat haar hoofd nog aan haar lichaam vast zit. Je voelt het bijna als je er naar kijkt. De dader rent weg, het slachtoffer ligt bewusteloos op de grond. Ze is er vanaf gekomen met kneuzingen.

Wat de reden is dat deze man met zijn vuist zwaait, is niet bekend. Maar hij moet toch wel verdomd kwaad zijn geweest om zich na een kilometer níet te realiseren dat dit misschien de verkeerde oplossing van zijn probleem is. Zo’n harde klap is een poging tot doodslag, het is een klein wonder dat het bij kneuzingen is gebleven. We krijgen net door dat de dader is opgepakt. Hij mag uit gaan leggen wat er mis is gegaan in zijn bovenkamer.

Door Dennis van Luling, de tijdelijke vervanger van Andre Weststrate.